Az Országos Diákszínjátszó Egyesület augusztus 14. és 21. között szervez újra színházi alkotótábort Gyomaendrődön, a színjátszással, színházcsinálással, színpadiszöveg-írással foglalkozó diákok, csoportok és csoportvezetők számára, egyben itt debütál az ODE Egyetem legújabb képzése is.

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület (ODE) felhívásban hirdetett nyílt pályázatot diákszínjátszók, diákszínjátszó csoportok, csoportvezetők, illetve színpadiszöveg-írással foglalkozók részére, melynek célja, hogy táborozási lehetőséget biztosítson mindazok számára, akik színházi alkotótáborban kívánnak részt venni. A jelentkezőknek – attól függően, melyik csoport tagjai kívánnak lenni – rövid bemutatkozást, motivációs levelet, esetenként videós prezentációt kell benyújtaniuk. Az egyhetes, intenzív tanulási, kikapcsolódási, szórakozási és feltöltődési lehetőséget jelentő tábor önköltséges, a részvételi díj tartalmazza a szállás, a napi háromszori étkezés, a tréningek és a kapcsolódó esti programok díját is.

Az idei tábor trénerei között találjuk többek között Szabó Rékát, a Tünet Együttes vezetőjét, Fábián Pétert, a k2 Színház egyik alapítóját, Markó-Valentyik Anna bábművészt, Patonay Anita színész-drámatanárt, Rozs Tamás zeneszerzőt, Tárnoki Márk rendezőt, Barna Lilla színművész-koreográfust, Bori Viktor színész-drámatanárt, a Káva Kulturális Műhely tagját, továbbá Kelemen Kristóf író-rendező-dramaturgot. A szervezők a pályázat keretében két diákszínjátszó csoportot, továbbá tizenöt egyénileg jelentkező diákszínjátszót, tíz csoportvezetőt, illetve nyolc, 30 év alatti, színpadiszöveg-írás iránt érdeklődő fiatalt várnak Gyomaendrődre. Jelentkezni június 25-ig lehet, a pályázatokat június 30-ig bírálja el az ODE választmánya. Előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik az ODE korábbi rendezvényein nem tudtak részt venni.

Pillanatkép az ODE tavalyi nyári táboráról (Fotó: Országos Diákszínjátszó Egyesület)

Az ODE tábor idején, szintén Gyomaendrődön debütál az ODE Egyetem legújabb képzése, amire jelképes, tízezer forintos részvételi díj befizetésével augusztus 1-jéig lehet jelentkezni. Gera Anita szabadúszó táncművész, tánctanár, koreográfus és jógaoktató 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzést vezet a kreatív tánc módszertana iránt érdeklődő pedagógusok számára. A kezdeményezés hiánypótló jellegű: kreatív tánc témájú, a néptánc, valamint két moderntánc-műfaj alapjaiból összeállított pedagógus-továbbképzési program jelenleg nem létezik Magyarországon. A tematikai egységekben a résztvevők először elsajátítják a néptánc, a Graham- és Limón-tánctechnikák alapjait. A későbbiekben ezen tánctechnikákat önállóan, de legfőképpen saját ízlésük és képességeik szerint ötvözve, akár saját önálló mozgásos nyelvrendszert is létrehozhatnak, majd különböző etűdöket, rövid koreográfiákat készíthetnek. A módszer nem csak a mozgásos készségeket, hanem a kreativitást, a testtudatot, az együttműködést, a kommunikációt, a problémamegoldó készségeket is fejleszti. A tanfolyam – amelyre jelentkezni ezen az oldalon lehet – erősen ajánlott olyan pedagógusoknak, szakembereknek, akik hisznek a művészettel nevelésben, a kreativitás kibontakoztatásában a tánc nyelvezetén keresztül. 

Kiemelt kép: Pillanatkép az ODE tavalyi nyári táboráról (Fotó: Országos Diákszínjátszó Egyesület)