Ma tartotta közös sajtótájékoztatóját a Nemzeti Színház, a Nemzeti Táncegyüttes és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., amelynek keretében számos részletet osztottak meg a szervezők a Debrecenbe érkező Csiksomlyói passió című előadásról. A Nemzeti különleges produkciója az elmúlt két évben járt a Csiksomlyói nyeregben, ahol közel harmincezer néző előtt játszották a színművészek, tavaly augusztus 20-án pedig Esztergom adott otthont a darabnak, a Bazilika előtti téren építették fel a monumentális díszletet.

Papp László, a cívisváros polgármestere arról beszélt, hogy ez a történet számára nagyon áthallásos a magyarság szenvedéstörténetével, ezért is érzi óriási megtiszteltetésnek, hogy a trianoni békediktátum 100. évfordulójának évében láthatják vendégül a produkciót. Bódor Edit, a Főnix ügyvezetője elmondta, hogy végtelenül boldog, amiért tavaly a Körhinta vendégjátékával kezdődött közös gondolkodás idén is folytatódik a Nemzeti Színházzal és a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel.

Az előadás rendezője, Vidnyánszky Attila köszöntőjében arról beszélt, hogy Debrecen városa számára különösen fontos, ide mindig úgy érkezik, mintha hazatérne. Hangsúlyozta azt is, hogy számára, illetve az összes alkotó számára a Passió nem csak egy előadás, már a próbák alatt sem úgy készültek rá, mint a legtöbb színdarabra, hiszen már akkor is lehetett látni, hogy a produkció egy összetartozás-érzést generál mind a benne szereplőkben, mind pedig a nézőkben. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező úgy fogalmazta ezt meg, minden résztvevővel megtörténik az az út, amelyet Krisztus végigjárt a passió során. Vidnyánszky kitért arra is, hogy nem tekint saját rendezéseként az előadásra, úgy gondolja, hogy legalább olyan fontos szerepe volt a színpadra állításában Zsuráfszky Zoltánnak is, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjének, aki Zs. Vincze Zsuzsával együtt koreografálta a Passiót, amelyben egyenértékű a gesztus és a tánc, a szó és a mozgás.

Zsuráfszky Zoltán és Bódor Edit (Fotó: Matey István)

A Kossuth-díjas táncművész arról beszélt, hogy számára és a táncosok számára is lélekemelő visszatérni Debrecenbe, főleg ezzel a történettel, amely mélyen megérinti mindannyiuk szívét, lelkét és hitét, és amely már a próbafolyamat óta az egyik legkülönlegesebb darab, amelyet valaha játszottak.

A sajtótájékoztatón részt vett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája és Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke is, akik mindhárman beszéltek arról, hogy mennyire egyedülálló az, hogy három különböző felekezet ennyire egységesen támogasson egy ügyet, jelen esetben a Passió debreceni bemutatóját, ám mennyire büszkék arra, hogy ez városukban teljesen megszokott.

A sajtótájékoztatón részt vett a Nemzeti Színház három debreceni kötődésű színművésze is, akik játszanak az előadásban: Berettyán Nándor (Krisztus), Berettyán Sándor (Tanítvány) és Szabó Sebestyén László (Lázár). A három fiatal alkotó egyetértett abban, hogy a Passiót játszani nem csak színészi feladat, nem egy szerep megformálásáról szól, hanem olyan lelkiállapot előhívása, amelyből merítve hitelesen tudják átadni az emberiség történelmének legfontosabb történetét. Ez most még nagyobb kihívásnak ígérkezik számukra, hiszen az előzetesen beharangozott helyszín (Nagyerdei Szabadtéri Színpad) helyett Debrecen város polgármesterének kezdeményezésére a Debreceni Református Nagytemplom előtti Kossuth téren kerül megrendezésre augusztus 26-án a Nemzeti Színház különleges előadása, a Csiksomlyói passió.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciója (Fotó: Matey István)

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila és PApp lászló (Fotó: Matey István)