Július 30-án, a Mézesvölgyi Nyár programsorozatában debütál Bohumil Hrabal egyik legismertebb regényének színpadi adaptációja, a Sörgyári capriccio Schlanger András rendezésében lesz látható.

„Ez az írásom krónika; anyámról, apámról és nagybátyámról szól. Amíg a való világban voltak, olyan erősen fogták le írógépem billentyűit, hogy nem rajzolhattam meg életük költészetének grafikonját. Ma már senki nem fogja a kezemet, s én ámulattal rá-rádöbbenek, hogy nem vagyok már fiatal, s hogy a mulasztás veszélye fenyeget, mert egyedül én adhatok hírt immár arról a sörgyárról, arról a kisvárosról, ahol megállt az idő” – fogalmazott művéről a cseh író, akinek nem csak gyermekkorát, hanem későbbi éveit is meghatározta a sörgyár világa és a munkások történetei.

Kinek ne lenne ismerős Mariska, Francin és Pepin alakja a legendás Jiří Menzel által jegyzett filmből? Nem csoda, hogy Hrabal karakterei számos színházi alkotót is megihlettek, így a Veres1 Színház felkérésére Bognár Róbert és Schlanger András elkészítették saját átiratukat, amely arra törekszik, hogy alkalmazkodva a hely szelleméhez, de mégis megújítsa a darabot. Ennek jegyében a jelmezek csak jelzésértékűek, a díszletelemeket maguk a játszók mozgatják, és Mariskán kívül minden színművész több szerepet is alakít.

Az élőzenével megbolondított előadásban színpadra lép Földes Eszter, Kerekes József, Mohai Tamás, Janik László, Zorgel Enikő, Pál Tamás, Krajnik-Balogh Gábor, Fellinger Domonkos, Pásztor Tibor, Fekete Linda, Csáki Edina és Venyige Sándor.

Kiemelt kép: Földes Eszter (Fotó: Várady Nikolett)