Október 14. és 17. között a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Müpával közösen rendezik meg az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt a Várkert Bazárban. A Bookline támogatásával megvalósuló esemény ezúttal is számos hazai, valamint világirodalmi könyvbemutatót, érdekes beszélgetést és még sok más izgalmas programot kínál az érdeklődőknek.

Két év után a Margónak ismét sikerül nemzetközi szerzőket is vendégül látnia. A rendezvényen mutatja be Nagyapám engem agyonlőtt volna című könyvét a német Jennifer Teege, aki nagyapja, a náci Amon Göth és családja történetét meséli el. Az izlandi Jón Kalman Stefánsson Menny és Pokol-trilógiáját a Könyves Magazin az év könyvének választotta, ősszel pedig érkezik az Ásta című regénye. Az izlandi Sigríður Hagalín Björnsdóttir, A sziget című thrillerével már korábban bemutatkozott a magyar olvasóknak, októberben jelenik meg itthon új könyve, a Szent Szó, valamint a fesztivál vendége lesz két Európai Unió Irodalmi díjas szerző, a francia Gaëlle Josse és a katalán Iréne Solà. A friss megjelenések a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatóak lesznek, valamint dedikáltatni is lehet azokat. „Díszvendégeink Izlandtól Olaszországig hálózzák be közös kultúránkat, történeteik személyes kérdésekről és családtörténeteikről mesélnek. Egyéni és történelmi események alakítják sorsaikat, közös tapasztalatainkról mesélnek. A Margó tizedik születésnapi évét a Várkertben zárjuk, különleges szerzőkkel és egy sor izgalmas könyvvel és történettel” – mondta el Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatója.

Sigríður Hagalín Björnsdóttir (Fotó forrása: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár)

A négynapos Margón fogja bemutatni friss könyvét többek között Bartók Imre, Bodor Ádám, Csányi Vilmos, Danyi Zoltán, Háy János, Földényi F. László, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Kollár-Klemencz László, Markó Béla, Mezei Márk, Pataki Ági, Simon Márton, Szilasi László, Tisza Kata és Tóth Krisztina is.

A könyvbemutatók és beszélgetések mellett esténként zenés programok zárják a napot: a Magashegyi Underground különleges, a kortárs magyar irodalom verseit feldolgozó előadásával lép színpadra, de látható lesz az egyedi irodalmi-zenei projekt, a Klasszik lasszó, Czinki Ferenc, Kemény Zsófi, Vitáris Iván és a Blahalouisana zenekarból ismert Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Pénzes Máté produkciója, valamint itt debütál a Belefér egy pici szívbe című előadás, amelyben a Csík zenekar tagjai zenésítették meg Grecsó Krisztián gyerekverseit. Ezúttal is lesznek a Könyves Magazinnal közös szervezésben olyan városi séták, melyek az irodalmi művek tükrében mutatják be Budapest különböző arcait. Ahogy a korábbi években is, az őszi rendezvényen adják majd át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. Az idén hét éve indított irodalmi díj nyertese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett 10 millió forint értékű médiatámogatást kap a Bookline jóvoltából. 2020-ban Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötete kapta a díjat, akinek önálló estje a fesztivált megelőző nap, október 13-án mutatkozik be a Müpában.

A részletes program már elérhető a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár honlapján, valamint Facebook oldalán.

Kiemelt kép: Margó-díj (Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár)