Március 5-én egy teljes napon át Mozart dallamai töltik meg a Zeneakadémia Nagytermét: a Concerto Budapest és vendégművészei immár hatodik alkalommal idézik meg a zene örökérvényű mesterének szellemét remekműveinek megszólaltatásával.

A Concerto Budapest 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozatot szentel a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak. „Mozarttal segíteni lehet a világon. Zenéjére van egy szó, ami közhelyesen hangzik, mégis igaz: hogy „örök”. Egy olyan csodája az emberi kultúrának, ami beláthatatlan, mint az univerzum” – vallja Keller András, a Mozart-nap megálmodója és művészeti vezetője, a Concerto Budapest zeneigazgatója, aki az idei évben is rendkívül sokszínűen állította össze a tematikus nap programját. Négy koncerten hallgathatjuk meg Mozart gazdag életművének gyümölcseit, kamara- és versenyműveitől egészen a szimfóniákig. Felcsendül a Prágai-, a Jupiter– és a g-moll szimfónia, az Esz-dúr szimfónia és az Esz-dúr sinfonia concertante, a c-moll és d-moll zongoraverseny, a g-moll zongoranégyes és az Esz-dúr zongoraötös is.

A Mozart-nap valójában attól különleges, hogy aznap a legnagyobb szeretetünket neki dedikáljuk” – mondta Keller András. Teszi mindezt idén olyan alkotótársakkal, mint Takács-Nagy Gábor, a nap házigazdája és vendégkarmestere, Mihail Pletnyov, a Concerto Budapest idei évadának rezidens művésze, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, valamint a Keller Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Concerto Budapest hangszeres művészei.

Kiemelt kép: Mihail Pletnyov és Takács-Nagy Gábor (Fotó: Valuska Gábor)