Egy teljes napot szentel Wolfgang Amadeus Mozartnak a Concerto Budapest: március 3-án, vasárnap 11 órától várják a komolyzene rajongóit a Zeneakadémia Nagytermében. A zenekar 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozattal tiszteleg a klasszikus zene örök kedvence előtt, így történik ez március első vasárnapján is. 

Az idei Mozart-nap az Esz-dúr és a d-moll hangnem bűvköréből indul: Keller András vezényletével és Batta András házigazdai szereplésével a 3. (Esz-dúr) kürtverseny, K. 447, a 20. (d-moll) zongoraverseny, K. 466, valamint az Esz-dúr sinfonia concertante oboára, klarinétra, kürtre és fagottra, K. 297b című szerzeményeket hallgathatjuk meg. A Concerto Budapest zenekarához Stefan Dohr (kürt), Bogányi Gergely (zongora), Horváth Béla (oboa), Wenzel Fuchs (klarinét) és Mohai Bálint (fagott) csatlakozik. A kontrasztokban bővelkedő nyitókoncert után, de az oldottabb szerenád és a nagyszabású finálé előtt kap helyet az a hangverseny, amely a szerző borús oldalát, elmélyült énjét, tudományos törekvéseit mutatja be. A 14 órakor kezdődő műsort nyitó adagio és fúga komorabb és komolyabb, mint amit általában megszoktunk Mozarttól – ezeket Wenzel Fuchs (klarinét) és a Keller Quartet tolmácsolásában hallhatjuk. A Mozart-nap a 16 órakor kezdődő D-dúr „Haffner” Szerenáddal ér véget, az est hangversenymestere Arvid Engegård lesz.

A Nagyteremben hallható koncertekkel párhuzamosan, Simon Izabella jóvoltából az idei Mozart-napon is ígérkezik gyermekprogram. 14 óra 30 perces kezdettel a Kupolateremben rendezik meg a Mozart kalandos utazásai című programot, ahol a gyerekek a zeneszerző műveivel és életével ismerkedhetnek meg

Kiemelt kép forrása: Concerto Budapest