Június 3-án és 4-én ismét megrendezi a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház az Újvilág Passió Családi Napokat. A kétnapos rendezvény központi eseménye az Újvilág Passió című előadás lesz Cseke Péter rendezésében.

A rendezvény ideje alatt ingyenes tekinthető meg a Piros vérrel virágzik, Szentlélekkel illatozik című kiállítás, amely május 10-én nyitott és egy hónapon keresztül látogatható. A Kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményéből nyílt tárlat a nagyszínház nézőtéri büféjében található, június 3-án 15 órától ifj. Gyergyádesz László művészettörténész ingyenes tárlatvezetést is tart. 16 órától szintén ifj. Gyergyádesz egy vetített képes művészettörténeti előadást tart Keresztre feszítés, stációk, passiójátékok a késő középkori művészetben. Ugyanezen a napon a Kelemen László Kamarszínházban délelőtt 11 órától tartják a Pünkösdi versmondó találkozót, amelyre középiskolás versmondókat várnak. A jelentkezőknek a szakmai zsűri előtt egy „istenes verset” kell elmondaniuk. A résztvevők egyéni értékelést kapnak, a legkiemelkedőbbek pedig nyereményben részesülnek. (A művészettörténeti előadáson és a versmondón való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a regisztracio@kecskemetinemzeti.hu e-mailcímen lehet megtenni, a tárgyban a program megjelölésével.) A napot a Barátok Együttes koncertje zárja a Barátok templomának kertjében, 20 óra 30 perces kezdettel. 

Június 4-én 11 órától interaktív családi zenélésre és hangszerbemutatóra várják az érdeklődőket a Leskowsky Hangszergyűjtemény épületében. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet a fentebb írt e-mail címen lehet megtenni. 19 órakor a Nagyszínházban a Kecskemét Táncegyüttes Az Alföld – „Itt születtem én…” című előadását tekinthetjük meg, amelyet Petőfi Sándor Az Alföld című verse ihletett, vezérszálát azonban a nép ajkán folklorizálódott Alku című verse formálta, amelynek köszönhetően egy csokorba foglalták az itt élő parasztság, polgárság, betelepült népcsoportok kultúráját, értékteremtő és megőrző világát Bodrogköztől Vajdaságig. A napot az ingyenes Pünkösdi Táncház zárja a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban. Az Alföld című műsorban közreműködő zenészek és táncosok az előadás után várják a vállalkozó kedvű érdeklődőket, akik szeretnék a tánc örömét megtapasztalni.

Jelenetkép az Újvilág Passió című előadásból (Fotó: ifj. Háry Péter)

A kétnapos rendezvény központi eseménye az Újvilág Passió című előadás lesz Cseke Péter rendezésében, amelynek a Szentháromság Piarista Plébániatemplom ad otthont pénteken 19:30-tól, szombaton pedig 14:30-tól. A teátrum arra vállalkozott, hogy az ismert eseményeket a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutassa be, Kocsis L. Mihály és Cseke Péter szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A szerzők ugyanakkor kevésbé ismert irodalmi alapanyagokat is felhasználtak, hogy a mindenki által közismert történetet új köntösbe bújtathassák; magyar szerzetesek történetéről mesélve hirdeti és tanítja Krisztus legfontosabb üzenetét: a szeretetet. A szenvedéstörténet az evangéliumokra támaszkodó, szakrális szövegekben beszél, miközben az egészet oratórium-szerűen ölelik körül a középkor és az újkor találkozásának ősi magyar tizenkettesei. Az előadás fővédnöke a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház főpásztora, Dr. Bábel Balázs érsek.

Kiemelt kép: Újvilág Passió Családi Napok (Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)