Május 19-től június 9-ig összesen tizenegy, erre az alkalomra készült művészeti produkcióval várja a közönséget a Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) öt budapesti helyszínen, köztük a MOM Kulturális Központban, az Átriumban és a Katona József Színházban. A programsorozatot 2016-ban rendezték meg először, amelyet tavaly – a világjárvány miatt több halasztás után – két alkalommal is megtartottak, legutóbb 2021. decemberében.

A ZsiMü elsődleges feladata és célkitűzése, hogy életben tartsa és népszerűsítse a zsidó kultúrát, megmutassa sokszínűségét, amit a programok széles kínálata is hűen tükröz. A Zsidó Művészeti Napok idén nulladik nappal indul május 11-én az Óbudai Társaskörben, ahol a huszonnégy fiatal zsidó, arab és drúz zenészből, énekesből álló Arab-Jewish Orchestra először lép magyar közönség elé, Nizar Elkhater vezényletével. A ZsiMü hivatalos nyitókoncertje azonban a The Michel Legrand Songbook című est lesz május 19-én a Müpában, ahol a legendás francia zeneszerző dalai Oláh Kálmán átiratában és hangszerelésében hangzanak el. Majd május 22-én a Budapest Music Centerben Egy szelet Bécs címmel Korcsolán Orsolya (hegedűművész) először lép fel férje, Sugár Gergely (kürt) és fia, Sugár Nátán (zongora) társaságában. A kamarazenei esten Mozart, Liszt, Paganini, Sulzer, Chajes, valamint Korngold művei hangzanak el. Május 29-én Szűcs Gabi és Ónodi Eszter közös zenés estje, Feleségek és szeretők címmel debütál az Átriumban, ahol az ismert dalok egy kicsit más megvilágításban, szövegkörnyezetbe ágyazva fognak elhangzani. Május 31-én Pajor Tamás Lélegző dal című szó-zene estjét láthatják és hallhatják az érdeklődők az Óbudai Társaskörben.

Június 1-jén a Katona József Színházban Szirtes Edina Mókus és zenekara Csak a szívemet címmel adja elő a zeneszerző, hegedűs, énekes versmegzenésítéseit, dalátiratait. Június 2-án Kollár-Klemencz László (zenész) két társával, Farkas Róberttel, a Budapest Bárt vezető hegedűssel és Dargay Marcell kortárs zenei zongoraművésszel az Óbudai Társaskörben először mutatja be dalestjét. Szintén június 2-án a Katona József Színházban Micheller Myrtill és a Swinguistique lép fel a Les Champs-Eysées című produkcióval, mások mellett Edith Piaf, Charles Aznavour dalaival gipsy swing hangzásban. Június 4-én a MOMkultban a világhírű hegedűvirtuóz, Roby Lakatos és zenekara, a Klezmer Karma című műsort mutatja be Radics Gigi vendégszereplésével. Június 6-án pedig két színművész, Mácsai Pál és Máté Gábor Különkiadás címmel ad irodalmi estet a MOMkultban Esterházy Péter és Örkény István műveiből válogatva. A produkciót Lukács Miklós cimbalomművész improvizációi teszik teljessé. A ZsiMü záróeseménye június 9-én szintén a MOMkultban lesz: Grecsó Krisztián író, Bognár Szilvia népdalénekes és Balogh Kálmán cimbalomművész Sorsok, dalok, mesék című estjén keserédes, felkavaró és kacagtató történeteket hallhat a közönség.

A programokról részletes információ a Zsidó Művészeti Napok oldalán található.

Kiemelt kép: Micheller Myrtill és Roby Lakatos (Fotó: Müpa)