Az utóbbi évek járványhelyzete és az ebből adódó nehézségek miatt a Nemzeti Színház Kölyöknapjai az idei adventi időszak alkalmával arra összepontosítanak, hogy tiszta lélekkel, jól készüljünk fel az ünnepre, megtanuljunk örülni mindannak, amink van, és elfelejteni a problémákat. Az ingyenes családi rendezvényeken koncertekkel, prózai, zenés és bábelőadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, betlehemezéssel, jótékonysági gyűjtéssel is várja az érdeklődőket a teátrum. Az előadások megtekintése azonban regisztrációhoz kötött!

Az immár évek óta hagyományosnak számító Kölyöknapok idei adventi sorozatának előfutára a mai őszbúcsúztató program. Ezen a vasárnapon kukoricacsuhé-díszeket és mézeskalácsot is készíthetnek a kicsik, de lehetőségük lesz megnézni a János vitéz című előadást, illetve akár az ebben szereplő jelmezeket is felpróbálhatják majd. Ezt követően az első adventi vasárnapon, a Klárisok zenekar koncertje, valamint a Gobbi Hilda Stúdiószínpadon, a gyertyagyújtás után a Leánder és Lenszirom című előadás várja az ünnepre készülőket, emellett a színház közönségforgalmi tereiben különleges hangszerek készítésére is lehetőség nyílik Wittek Béla hangszerkészítővel. Az ünnepváró második vasárnapon a Kaláka együttes ad koncertet a gyertyagyújtás után a Hajóorrban, a holládi bábtáncoltató betlehemessel és egy székely betlehemes játékkal ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak a programra. A harmadik adventi vasárnapon szintén lesz betlehemes csoport, mégpedig a debreceni görög katolikus hagyományőrzők elevenítik fel a karácsonyi ünnepkör tradícióit. Utána pedig az Aranyszamár Színház karácsonyi témájú bábos játékát  láthatják az érdeklődők. Az utolsó vasárnapon a Magyar Népmese Színház karácsonyi bábos betlehemes előadásán és a gencsapáti betlehemezők játékán vehetnek részt a programokra érkezők.

Jelenet a Leánder és Lenszirom című előadásból (Fotó: Nemzeti Színház) 

A Nemzeti Színház adventi Kölyöknapjaira az adakozó kedvűek különböző hasznos holmikat is hozhatnak a rászoruló gyerekeknek, például tartós élelmiszert, tisztálkodószereket, játékokat lehet adományozni a Reménycsillag Gyermekeinkért Alapítványnak. Pintér Szilvia a teátrum ifjúsági referense a programsorozattal kapcsolatban kiemelte, a legfontosabb, hogy már az ünnepre készülve is tudjunk önfeledten örülni egymásnak, és kicsit elcsendesedve megvizsgáljuk a saját életünk mérlegét. Az ilyenkor talán nagyító alá kerülő hétköznapokban van esélyünk meglátni a jót is, és nemcsak a gondokat. A Nemzeti Színház adventi Kölyöknapi programjai éppen ezért az elfogadásra és a pozitív gondolkodásra épülnek hangsúlyozta az ifjúsági referens.

A részletes programokról a Nemzeti Színház honlapján tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: Adventi kölyöknap a Nemzetiben 2019-ben (Fotó: Eori Szabo Zsolt)