A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 3. és 12. között szervezi meg a mára már hagyományossá vált, Showcase címre hallgató téli miniévadát. A rendezvény alatt legújabb bemutatóikat és a pandémiás időszakban kevés alkalommal játszott előadásaikat tűzik műsorra, de kiállításmegnyitóra és könyvbemutatókra is sor kerül.

A programsorozat a Harag György emlékkiállítás ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét december 3-án. A Magyar Művészeti Akadémia a színház emeleti előcsarnokában berendezett vándorkiállítása a korszakalkotó színházi rendező életművét mutatja be az általa rendezett színházi bemutatók fotóival, archív anyagokkal és baráti levelekkel.

A Showcase 2021 nyitóelőadása a Hamlet bemutatója lesz, amelyet Tompa Gábor rendezésében december 3-án este tekinthet meg a közönség először. Két nappal később, 5-én 17 órától Árkosi Árpád rendezését, a Pornó – Feleségem története című dokumentum-játékot tűzik műsorra a színház stúdiótermében, 19 órától pedig Eugène Ionesco Macbett című abszurd drámáját játsszák Silviu Purcărete rendezésében a színház nagytermében. Mindemellett újra látható lesz Csehov klasszikusa, a Cseresznyéskert (rendező: Yuri Kordonsky), a George Orwell kisregénye alapján Erős Ervin, Klemm Dávid, Lénárd Róbert által írt musical, az Állatfarm (rendező: Puskás Zoltán), valamint ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, a Rómeó és Júlia.

Jelenet az Állatfarm című előadásból (Fotó: Bíró István/ Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A rendezvény programját könyvbemutatók is színesítik, melyeknek helyszíne a színház emeleti előcsarnoka. Nona Rapotan 33 előadás – 33 oldal a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb kori történetéből című könyve a kolozsvári színház elmúlt harminc évének az előadásait elemzi, bemutatójára december 4-én, szombaton 12 órakor kerül sor. Másnap, vasárnap délután 4 órától a Camil Petrescu Alapítvány legújabb kiadványait ismerhetik meg az érdeklődők. A könyvbemutatón Florica Ichim Beszélgetés Vlad Mugurral című trilógiáját, a Ioana Anghel által válogatott és fordított Kortárs spanyol színház 2010-2020 című kötetet és a Teatrul Azi színházi folyóirat legújabb, decemberi számát mutatják be a szekesztők.

A Showcase 2021 miniévad megvalósulását Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatta, az esemény társszervezője a Corvineum Alapítvány.

Kiemelt kép: Jelenet a Macbett című előadásból (Fotó: Bíró István/ Kolozsvári Állami Magyar Színház)