Az 1933 óta megrendezésre kerülő Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt idén szeptember 12. és 19. között tartják a Zeneakadémián. A zsűriben, az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is rangos elismerésnek örvendő világsztárok foglalnak helyet, úgy mint: Olga Kern (Oroszország), Wu Ying (Kína), Boaz Sharon (USA), Olli Mustonen (Finnország), Cyprien Katsaris (Franciaország), Balázs János, Farkas Gábor és nem utolsó sorban Vásáry Tamás.

2021-ben több évforduló is köthető a zenei megmérettetéshez, nemcsak az 50. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny. Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója mellett a világhírű Liszt-interpretátor, Cziffra György születésének 100. évfordulójáról is megemlékeznek. A versenyanyagban több Liszt-műre reflektáló Cziffra-átirat is helyet kapott, így lehetővé válik, hogy a világ legtehetségesebb ifjú zongoraművészei megismerkedjenek a Cziffra György-féle zongoratechnikával, amely szorosan kötődik ahhoz a Liszt és Dohnányi által világhírűvé vált improvizatív jellegű romantikus gondolkodásmódhoz, amely a magyar zongoraiskola aranykorát hivatott tovább éltetni.

Az előválogató már lezárult, a világ minden részéből érkezett 72 jelentkezőből 32-en jutottak be a szeptember 13-án és 14-én megrendezendő első fordulóba. A verseny nyitókoncertjét szeptember 12-én tartják, ahol A Szent István Filharmonikusok és Balázs János zongoraművész Kovács János vezényletével Liszt-műveket szólaltatnak meg. Ezt követően, szeptember 16-án, a verseny második fordulója után a Concerto Budapest és Olga Kern világszerte ismert zongoraművésznő közös hangversenyén hallhatják Liszt Mephisto-keringőjét, Rachmaninov 2. zongoraversenyét és Csajkovszkij 6. („Patetikus”) szimfóniáját. Másnap, szeptember 17-én, az elődöntőben a zsűri és az érdeklődők a továbbjutott hat versenyzőt hallhatják. A mindent eldöntő végső fordulóra szeptember 18-án, 19 órakor kerül sor. A döntőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Vajda Gergely vezényli. Végül szeptember 19-én egy gálakoncerttel és díjátadóval ér véget a 15. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny. A programokról és eseményekről részletes információ a Filharmónia honlapján érhető el.

Kiemelt kép: Szent István Filharmonikusok (Fotó: filharmonia.hu)