Az április 27-én induló, hat alkalmat felölelő Lépcsőszeminárium témája idén a múzeumok és a fenntarthatóság kapcsolata. A helyszínt a Nemzeti Színház szomszédságában található Ludwig Múzeum első emeleti kiállítótere biztosítja. A programsorozat résztvevői – a Ludwig Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kassák Múzeum, az MTA Képzőművészeti Gyűjtemény és a Gödöllői Királyi Kastély – egy-egy kiemelt tárgyon keresztül mutatják be, hogy mit jelent a jelen és a múlt kapcsolata, az emlékek megőrzése és mindez hogyan kapcsolódhat a fenntarthatóság gondolatához, mit tud tenni egy múzeum a fenntartható működés érdekében. A beszélgetéssorozat elsősorban az egyetemistáknak, fiatal pályakezdőknek szól, de természetesen minden érdeklődőt szívesen látnak az eseményen.

Hogy miért éppen Lépcsőszeminárium? A lépcsők, a lépcsőház szimbolikus és átmeneti tér, az alászállás és a feljutás tere, a szintek és perspektívák találkozása, a mozgás, az ücsörgés és legfőképp az összeköttetések helye. Tökéletesen alkalmas arra, hogy megálljunk, elgondolkozzunk rajta: honnan jöttünk, hová megyünk; kik azok, akikkel egy irányba haladunk? Az egyes alkalmakon kurátorok, múzeumpedagógusok és oktatási szakemberek ülnek össze, hogy bepillantást nyújtsanak saját szakterületük gondolkodásmódjába.

A szemináriumokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációra a Ludwig Múzeum honlapján van lehetőség.

Kiemelt kép: Ludwig Múzeum (Fotó: Google)