Ma rajtol a magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléje, a Jelen/Lét Fesztivál a budapesti Nemzeti Színházban. A rendezvény a Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség szakmai támogatásával valósul meg.

Az esemény sajtótájékoztatóján Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: a szomszéd államokkal való kapcsolat szorosabbá válásában óriási szerepe van a nemzetiségi színházaknak. A színházi fesztivál üzenete, hogy a magyar nemzet, ahogy eddig is, fontosnak és szükségesnek tartja a nemzetiségek jelenlétét. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy nincs még egy olyan ország Európában, amely ilyen tisztelettel viseltetne a szomszédos országok és a területünkön élő nemzetiségek kultúrája iránt. A Nemzeti Színház immár harmadik alkalommal ad otthon a találkozónak. „Nemcsak színházat játszunk, hanem hidat képezünk a szomszédos országok felé” – nyilatkozta Csasztvan András, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke .

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kimondottan büszke rá, hogy a fesztivál otthonra talált a teátrumban. Szerinte a nemzetiségek ugyanolyan építői a hazának, a magyar kultúrának mint a többségi nemzet. Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, a szövetség alelnöke elmondta, hogy bár külföldről az idén nem tudtak színházakat hívni, de a nemzetiségi színházak mind jelen lesznek előadásaikkal a rendezvényen. A fellépők között van a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a CinkaPanna Cigány Színház, a Magyarországi Szerb Színház, a Vertigo Szlovák Színház, a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum, a Pécsi Horvát Színház, az Ani – Budavári Örmény Színház, a Romano Teatro, Theater Jetzt, a Karaván Színház, a bolgár Malko Teatro, az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház, az Urartu Örmény Színház, az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház és a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata.

A rendezvény célja, hogy ösztönözze, támogassa és fejlessze a magyarországi nemzetiségek anyanyelvű színjátszását, elősegítse kapcsolataik építését: egymás között, a magyar színházi szakmával és nemzetközi téren is. A fesztivál egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a nemzetiségi színjátszás a „saját” nemzetiségi közönségen túl a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzon, elfogadottá váljon.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Jelen/Lét Fesztivál sajtótájékoztatójáról (fotó: Koszticsák Szilárd)