A miskolci teátrum május 12. és 14. között végre megrendezheti a járványhelyzet miatt már kétszer elhalasztott Határtalan Napok rendezvénysorozatot, melyet a pandémia miatt először 2021-ben februárról novemberre, majd 2022. májusára halasztottak.

A Határtalan Napok keretein belül minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum, a miskolci közönség így az adott város kulturális életébe pillanthat bele művészete által: idén Kassa városát látja vendégül a Miskolci Nemzeti Színház. A színház vallja, a kultúrában nem lehetnek határok: a kultúra egy egyetemes nyelv, a művelői pedig ezt a nyelvet jól beszélik, és nem akadály az egymással való kommunikáció; köztük nem léteznek határok. A miskolciaknak is öröm, hogy évről-évre láthatják, máshol hogyan mutatkozik be a kultúra.

A rendezvénysorozat első napján a Kassai polgárok – A Grosschmid család című kiállítás tekinthető meg a Nagyszínház nézőtéri társalgójában. Emellett bemutatkozik a Kassai Polgári Klub is, mely jelentős szerepet játszott Márai Sándor író, gróf Esterházy János, Kassa egykori képviselője szobrának felavatásában, szervezésükben ünnepelheti Kassa városa a Márai megemlékezések mellett fivére, Radványi Géza emléknapjait. Ezt követően ifjabb Havasi Péter Őrjárat című önálló estje során Márait idézi meg. A kassai Thália Színház három előadással érkezik Miskolcra: A császár új ruhája című zenés mesejátékkal a fiatal színházkedvelőket invitálják a teátrumba, Márai Sándor Kaland című drámája, amely a szerelemről, a hűségről és a hűtlenségről, a karrierről és a hivatástudatról, a sikerről és a bukásról egyaránt szól, pedig inkább a felnőtt közönséget szólítja meg. Mikszáth Kálmán ismert története, A Noszty fiú esete Tóth Marival a középiskolás korosztály számára vonzó kulturális program, akik már jól ismerhetik ezt a csavaros ésszel kifundált szerelmi történetet.

Az előadások mellett Közös gyökereink címmel kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül , melynek során Mgr. Art Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója és Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója beszélget a címbéli témáról, melynek felvezetője és moderátora Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője.

Kiemelt kép: A Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpada (Fotó: Éder Vera)