Tíz év után ismét egy hazai irodalmi rendezvény vendége lesz Sjón. A világhírű izlandi író és dalszövegíró szeptember 30-án a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztiválra látogat.

A PesText keretében szeptember 15-én Egy pár hangnyi Sjón címmel tartanak estet a Három Hollóban, amelyen az izlandiság, a zene és az irodalom fonódik egybe. Sjón (Sigurjón Birgir Sigurdsson) a kortárs izlandi- és világirodalom egyik kiemelkedő alakja, legismertebb művei A macskaróka, A cethal gyomrában és a CoDex 1962 trilógia. A szeptember 15-i esten a dalszerző költőre koncentrálnak, miközben az életműről és az izlandi irodalomról beszélgetnek. Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint előadásában elhangzanak Sjón Björk-dalai, dalszövegei, versei közül néhányat pedig Gerevich András műfordításában magyarul is bemutatnak. A programot Antal Nikolett vezeti.

Sjón szeptember 30-án személyesen is jelen lesz a PesText Fesztiválon. Az író tíz évvel ezelőtt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál meghívására már járt a magyar fővárosban, amikor is elárulta, hogy művei cselekménye miért játszódik a múltban. „Azért megyek vissza a múltba, hogy eleve adott gondolatokat kérdőjelezzek meg, és a jelen nehéz kérdéseiről beszéljek.” Arra is kitért, hogy „egy izlandi író számára az egyetlen lehetséges realizmus a mágikus realizmus. Mi ezt már a 13. században felfedeztünk, mert az izlandi mondakörben pontosan azt találjuk, amit az ötvenes évekbeli latin-amerikai regényben. Nagy narratívák, amelyek az egyik szinten valóságosnak tűnnek, de az álmok és más furcsa dolgok folyton felemelik a történeteket földről.”

Kiemelt kép: Egy pár hangnyi Sjón (Forrás: PestText)