Integration & Inclusion (Integrálás és bevonás) címmel hirdette meg a kontinens operai ernyőszervezeteként működő Opera Europa háromnapos őszi konferenciáját, amely a mai napon veszi kezdetét a Magyar Állami Operaházban és az Eiffel Műhelyházban. A 26 ország csaknem 100 szervezetének közel 200 képviselője részvételével zajló rendezvény az oktatás, utánpótlás- és közönségképzés, a humánerőforrás, valamint műszaki és produkciós terület képviselői számára kínál szakmai programokat.

A háromnapos konferencián szó lesz többek között az opera oktatásban betöltött szerepéről, a műfaj népszerűsítéséről, a társulatokon belüli képzési formákról, valamint a politika és kultúra kapcsolatáról is. A konferencia fontos elemének ígérkeznek a különböző beilleszkedést elősegítő csoportos programok, emellett HR-fórum, valamint a műszaki és produkciós szakemberek találkozója is színesíti a kínálatot. Az eseménysorozaton részt vesznek többek közt az Aix-en-Provance-i Fesztivál, a Bajor és a Bécsi Állami Operaház, a londoni Királyi Operaház, a milánói Scala, a párizsi Opéra Comique és a Theater an der Wien képviselői is, de Brazíliából, Chieléből, Izraelből, Ukrajnából és Új Zélandról is érkeznek a konferenciára.

A Magyar Állami Operaház részéről Almási-Tóth András művészeti igazgató az opera műfajának népszerűsítéséről szóló kerekasztalbeszélgetésen vesz részt, míg a felújítás után idén átadott Operaház és a tavaly megnyitott Eiffel Műhelyház funkcióit és műszaki sajátosságait Józsa Anka üzemeltetési igazgató mutatja be az érdeklődőknek. A konferencia résztvevői megtekinthetik az OPERA repertoárján jelenleg futó előadásokat is, különös tekintettel Erkel Bánk bán című operájára, aminek nemzetközi megismertetése a budapesti dalszínház egyik fontos célkitűzése, emellett az ugyancsak magyar vonatkozásokkal is bíró, Liszt zenéjére készült MacMillan-koreográfia, a Mayerling című balett, az OPERA Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet közös produkciójában létrejött ifjúsági előadás, a János vitézke, valamint az OPERA legújabb premierje, az MVM OperaKaland részeként középiskolás osztályoknak meghirdetett Dido & Aeneas is szerepel a kínálatban.

Kiemelt kép: Magyar Állami Operaház – Opera Europa (Fotó: Magyar Állami Operaház)