Több, mint háromévnyi szünetet követően májusban ismét látható lesz a világ első klezmer-operettje, a Menyasszonytánc a Budapesti Operettszínházban. Az előadás ősszel Tel-Avivban is bemutatkozik, az izraeli magyar kulturális évad keretein belül.

A Menyasszonytánc ősbemutatójára tizenhárom évvel ezelőtt, egészen pontosan 2006. március 17-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül került sor. A romantikus, édes-bús történet főszereplője Rózsi, akit szülei halála után Herskovics, egy zsidó kocsmáros vesz szárnyai alá. Egy nap azonban levél érkezik a kolozsvári menhelyről, melynek tanúsága szerint a lány nem a katolikus vallású Patkósék gyermeke, hanem Blum Salamon és egy izraelita vallású mindenes cseléd „zabigyereke”. A falu népének rosszindulatú megjegyzései hallatán a lelenc Rózsit szerelme, András elhagyja, katonának áll. Eközben Blum özvegye elhatározza, hogy magához veszi és kitaníttatja a lányt, ám minden jóindulata ellenére, terve rosszul sül el. Rózsi egyik napról a másikra kitaszítottá válik: már nem katolikus, de még nem is zsidó, egyik közösség sem érzi őt magáénak.

A vallási hovatartozást és identitást firtató operett története Indig Ottó 1931-ben bemutatott színművén, a Torockói menyasszonyon alapszik. Ezt a prózai darabot dolgozta zenés színpadra Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője. Az operett szövegkönyvét Kállai István és Böhm György, a dalszövegeket Miklós Tibor írta. A Menyasszonytánc nem csak azért különleges, mert ez a világ első klezmer-operettje, hanem ez a darab volt Béres Attila első nagyszínpadi rendezése a Budapesti Operettszínházban. A színház az előadást 2016 januárjáig folyamatosan repertoáron tartotta, a 213. előadással búcsúzott a nézőktől. Emellett látható volt a Miskolci Nemzeti Színházban, Halasi Imre rendezésében, valamint azon kevés operettek közé tartozik, amelynek hangfelvétele CD-n is megjelent.

Jelenet a Menyasszonytáncból (Fotó: Budapesti Operettszínház)

Az előadás 2019 májusában visszatér az Operettszínház színpadára, részben megújult szereposztással. Rózsit Gubik Petra és Kékkovács Mara, Andrást György-Rózsa Sándor és Kocsis Dénes alakítja. Először láthatja a közönség Herskovicsként Földes Tamást, Blumnéként Szulák Andreát, Majzikné szerepében pedig Oszvald Marika debütál. (Váltójuk Melis Gábor, Felföldi Anikó és Lehoczky Zsuzsa.) Jonelt változatlanul Szabó P. Szilveszter és Angler Balázs játssza, Dávidként Kerényi Miklós Máté mellett Laki Péter, a Lehár Ferenc Nemzetközi Énekverseny bonviván kategóriájának első helyezettje tűnik fel. Párjukat, Jankát Szendy Szilvi és Dobó Enikő alakítja.

Az előadás májusban öt alkalommal lesz látható, a felújítást követően, szeptemberben pedig útnak indul Tel-Avivba, hogy az ottani közönséget is elkápráztassa. A Budapesti Operettszínház 2007 óta a legnépszerűbb operett-előadásokkal vendégeskedik az izraeli fővárosban, de a Menyasszonytánc lesz az első kortárs darab a repertoáron.

Kiemelt kép: Jelenet a Menyasszonytáncból (Fotó: Budapest Operettszínház)