2022-ben negyedik alkalommal hirdetik meg a kortárs művészet közvetítésének elismerésére alapított ARTtransfer-díj pályázatát. A díjjal a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységét ismeri el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítésért és népszerűsítéséért.

A pályázatra magánszemélyek jelentkezését várják a 2019–2022 közötti időszakban megvalósult projektekkel, idén a reziliencia jegyében. A benyújtott pályázati projekteknek a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett azt is láttatnia kell, hogy mi volt az a váratlan, kritikus, tendenciasszerű helyzet, amelyben a bevált módszereket legalább időlegesen fel kellett függeszteni, és a pedagógiai szituációt egy új, akár szokatlan metódussal kellett kiváltani. Fontos, hogy egyes történetekből kiolvashatók legyenek az általános tanulságok: mivel és hogy tehető rezilienssé a pedagógiai gyakorlat?

A benyújtott pályázati anyaggal kapcsolatban jól strukturált szöveget, világos koncepciót várnak el: előzmények, pedagógiai célkitűzés, munkafolyamat; majd az eredmények bemutatása, összegzése, a problémák, nehézségek artikulálása, az anyagi háttér rövid bemutatása és a program lehetséges folytatása. A pályázat első fordulójában előzsűrizés történik. Ezt követően a kiválasztott pályamunkákat egy nyilvános minikonferencián mutatják be a pályázók, ahol a zsűri a tízperces prezentációk után helyben meghozza döntését. A díjátadást követően a Ludwig Múzeum a második fordulóba bejutott pályázati anyagokat elérhetővé teszi a honlapján.

Az ARTtransfer-díj összege bruttó 300 000 Ft, azaz háromszázezer forint, a díj több pályázó között is megosztható. A második fordulóba bejutott pályázók oklevélben és a Ludwig Múzeum kiadványaiból álló könyvjutalomban részesülnek. A zsűri tagjai: Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Készman József, a Ludwig Múzeum Gyűjteményi, Kiállítási és Tudományos Főosztályának vezetője, Geisbühl Tünde, művészetpedagógus, mestertanár, a 2021-es ARTtransfer-díj nyertese, German Kinga, művészettörténész, egyetemi docens (MOME), Szabics Ágnes képzőművész, művészetpedagógus (BTM – Budapest Galéria), valamint Hemrik László, a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője.

A pályázat benyújtásának határideje: 2022. október 9. 24:00

Kiemelt kép: Szabó Zsófia / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum