A körülményekhez alkalmazkodva, idén a Bethlen Téri Színház online hirdette meg a Találkozások című tehetségprogram színházi alkotói pályázatát. Az online bemutatásra készülő produkciókat március 16-ig lehet benyújtani.

Idén először a Találkozások Online címet kapta a felhívás: színházi területen csak olyan előadásterveket várnak, melyek a virtuális térben megvalósíthatóak, és ugyanúgy bevonják a 65 év feletti és a 35 év alatti korosztályt. Emellett az Inspirál Cirkuszközpont támogatásával elindul egy egészen új Találkozások sorozat is, kifejezetten az újcirkusz műfajában alkotóknak. Az Újcirkusz alkategóriában a pályázatokat március 10-ig, míg az Online kategóriában március 16-ig várják.

2015 óta minden évben meghirdeti a Találkozások tehetségprogram pályázatát a Manna és a Bethlen Téri Színház, amelynek célja, hogy két különböző generációhoz tartozó művész között szakmai kapcsolatok jöhessen létre a közös munka során. A pályázat fontos kritériuma, hogy a két felkért színész közt kétgenerációnyi korkülönbség legyen, illetve az is a kiírás része, hogy a pályakezdő rendező egy mentort válasszon maga mellé. A találkozás így voltaképp már az alkotás során létrejön, hiszen a Találkozások pályázat két pályakezdő és két tapasztalt színházi szakember közös munkáját támogatja. Ez a gondolat illeszkedik a Bethlen színház mottójához is: „…ahol múlt és jelen randevúzik”.

A sorozat korábbi előadásainak mentori feladatait vállalta többek között: Zsótér Sándor, Jordán Tamás, Mészáros Márta, Szikszai Rémusz, Vajdai Vilmos és Hegedűs D. Géza.

„Bízom benne, hogy az online színházi műfaj az alkotók számára nem korlátozó, hanem kitágítja a teret és a lehetőségeket. Izgatottan várom, hogy a 65 év feletti generációból kiket keresnek meg a fiatalok, hogy egy ilyen újszerű, internetes kísérletben részt vegyenek. Sokan rákényszerültek a vírushelyzet miatt, hogy megtanulják a számítógép vagy egyéb kütyük és applikációk használatát, hogy legalább a virtuális térben tudjanak találkozni a szeretteikkel. Ők akár az új közönségünket is jelenthetik, akik számára izgalmas lehet egy interaktív játék, melyben két generáció találkozik.” – mondja a Manna Produkció vezetője, a Találkozások sorozat mentora, Gáspár Anna, aki szerint a jövőben megmarad, és folyamatosan jelen lesz az online színházi forma a megszokott élő színházi előadások mellett.

A Találkozások – Online részletes pályázati kiírása elérhető a Manna Produkció honlapján.

Kiemelt kép: Nyákó Júlia és Kovács Domokos a Dajkamese című Találkozások darabban (Fotó: Kállai-Tóth Anett)