November 10-én ismét látható lesz a Jurányi Házban a Garázsbanda, a DEKK Színház és a Füge Produkció közös koncertszínházi előadása.

Mondhatni, örök igazság, hogy minden legendás rockzenekar egy garázsban kezdte a pályafutását. Valamennyien ugyanazt az álmot látták: a garázskapu kitárul és ők meg sem állnak a Wembley stadionig… vagy legalább a pesterzsébeti Csili Művelődési Központig. Petya, Zotyesz és Bandy, a három pattanásig feszült kamasz Pesszárium és egyéb néven alapít rockbandát. Húrokat tépve, egymás idegeit ráncigálva próbálnak kikecmeregni a kamaszkor gyötrelmeiből. Egy korszakalkotó zenekar útja a teljes ismeretlenségből a tökéletes feledésbe – erről szól a Garázsbanda című koncertszínházi előadás, amely a 2018-as Vidor Fesztiválon Pantalone-díjban részesült.

„Középiskola után nekünk is volt egy Vörös brigádok nevű ska zenekarunk, Republic számokat dolgoztunk fel, és egyetlen fellépésünk volt, amire anyámék eljöttek. Ha jól emlékszem, nem is nagyon volt ott más.” – nyilatkozta Vinnai András az ő kezdeti próbálkozásairól. Jankovics Péter, ha nem is garázsban, de egy hasonló kaliberű helyen, egy pincében kezdte kergetni az amerikai álmot: „Kiskoromban rövid ideig csellóztam, később autodidakta módon tanultam gitározni. Beatles-számokat gyakoroltam, és az első pár akkord elsajátítása után feltartóztathatatlanul ömlöttek belőlem a reménytelenül szerelmes dalok. Aztán a suliban egy srác megkérdezte, látva, hogy a székeken dobolok, hogy miért nem megyünk le együtt a pincéjükbe zenélni. Mondtam, miért ne? Így derült ki, hogy a dobolás is érdekel. Az első dobom egy kibelezett hangfal volt, a dobverőim pedig hosszú ceruzák, a végükön szigetelőszalaggal. Minden dalra ugyanazt a ritmust játszottam.” A három színész közül egyedül Szabó Zoltán az, aki korábban semmilyen hangszeren nem játszott: „Sohasem tanultam zenélni, így amikor a különféle színházi darabokban mégis ezt kellett tennem, begyakoroltam azt, amit a muzsikusok megmutattak, de fogalmam sem volt, hogy mit csinálok. Három éve elmentem egy dobtanárhoz, gondoltam, választok egy olyan hangszert, amiről a legkevesebb fogalmam van.”

Kiemelt kép: A Garázsbanda szereplői (fotó: Bruszán Sándor)