Már az elmúlt évben nagy sikert aratott az a rendhagyó tűzijáték show, melyet Tűz és Fények Játéka címmel láthatott a nagyközönség, így nem is volt kérdés, hogy a nagy sikerű show idén folytatódik. Az innovatív formátum, amit a Budapest Playhouse független produkciós műhely dolgozott ki, magasabb szintre, összművészeti kulturális eseménnyé emelte az eddig megszokott, általános tűzijátékot. A Budapest Playhouse nem titkolt szándéka, hogy az ünnep felemelő legyen, nem pusztán emlékezés, de tanító szándékú pillantás a jelenből a jövőbe. Emellett pedig hangsúlyos üzenetként a magyarságunkból fakadó mese emlékeztet minket arra, hogy a nehézségek ellenére mindig emberek tudjunk maradni, az élet, a szeretet és a béke felé forduljunk a legsötétebb órákban is.

Iványi Árpád és alkotótársa, Réti Barnabás (a Budapest Playhouse vezetői) idén is együtt dolgozták ki azt a művészeti koncepciót, amely a tavalyi történetmesélő narratívát folytatja és változtatja az előadást egy komplex összművészeti produkcióvá. Ugyanakkor ezúttal nem egy mesélőt, hanem egy párbeszédes hangjátékot hallhatnak majd a nézők, amelyet ismét Elek Norbert parádés zenei feldolgozásai és kompozíciói, illetve Besnyő Dániel gyönyörű fényfestés motívumai, egy a történetnek keretet adó kisfilm és a már előző évben is nagy sikert aratott drónjáték fog támogatni.

A történet ihletője Kölcsey Huszt című verse. A különleges látványvilágú előadásba egy kisgyermek álmát eleveníti meg a Duna feletti 4 kilométer hosszú szakaszon, ahogyan a Szent Korona szellemével találkozva, kézenfogva, végigrepülve az államalapítás utáni magyar történelem nagy fejezetein. Közben pedig minden állomáson egy-egy értékkel, tanulsággal gazdagodik. És ahogyan a produkcióban az ősi szellem, a szülők is megfoghatják majd a rakparton a gyermekeik kezét, és együtt élhetik át Magyarország történelmét. Az epikus történet a hódítók korától a déli harangszó meséjén át a Hunyadi-korszak, a ’48-as szabadságharc és a XX. század tragédiáin át visz minket – emlékeztetve arra, hogy kultúránk és az ősöktől kapott örökség hogyan segíthet minket a mindennapokban, egyúttal átadva a Szent István-i értékeket a jövő generációja számára. A mesében a gyermek alakja jelképezi a jövő magyarjait, valamint a mindannyiunkban lakozó tiszta kíváncsiságot és lelkesedést, amely képes a jelent dicsőséges jövővé kovácsolni.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2021-es Szent István napi tűzijáték showról (Fotó: Google)