A nyár utolsó hónapját ismét a Paloznaki Jazzpiknik nyitja a Balatonnál, idén már 11. alkalommal. Az augusztus 3. és 5. napja között megrendezésre kerülő fesztiválra nemzetközi nagyágyúkat várnak 2023-ban is.

Ha nyár, zene és bor hármasáról beszélünk, akkor óhatatlanul a Jazzpiknik ugrik be mindenkinek, hiszen ezeknek a legjavát sűrítik be három röpke napba minden évben a Balaton-felvidéken. A csütörtököt rögtön két nagy név nyitja, elsőként Nick West énekesnő és basszusgitáros, aki olyan előadókkal játszott együtt, mint Prince, John Mayer, Marcus Miller, de önálló karrierjét is tudatosan egyengette mindeközben. A nagyszínpadon őt követi Rick Astley, a ’80-as évek egyik üdvöskéje, akinek Never gonna give you up című slágerét mindenki ismeri a világon. Astley igen termékeny előadó volt az elmúlt évtizedekben, aki a mai napig fiatalokat megszégyenítő soul bulikat tart szerte a világon.

Nik West (Forrás: Jazzpiknik)

Pénteken a Dirty Loops formáció zenél a közönségnek, a három fiatal svéd zenészből álló banda 2011-ben robbant be a köztudatba egy Lady Gaga feldolgozással, amit néhány éven belül saját album követett. Utánuk a Thievery Corporation washingtoni duó lép a nagyszínpadra, akiknek zenéje egy egészen érdekes elegyét adja a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajok keveredésének. A nagysikerű lemezekkel és legendás show-kal az elektronikus zene megkerülhetetlen fellépői.

Az utolsó napot két régi motoros zárja. Az Incognitot a ’70-es évek legvégén hívta életre két brit zenész, Paul „Tubbs” Williams és Jean-Paul „Bluey” Maunick. Az évtizedek alatt szépen haladtak előre az ismertségi és a slágerlistákon is, a ’90-es évekre már a táncos-funkos acid-jazz hangzásának legfontosabb együttese lett. A szintén brit, szintén 1979-ben alakult Level 42 a jazz-funk műfaj egyik meghatározója, akik világszerte több mint 30 millió eladott lemezt mondhatnak magukénak. A Jazzpiknikre olyan slágereket is magukkal hoznak, mint Lessons in Love, a Something About You, vagy az It’s Over.

Természetesen idén sem marad senki magyar előadók nélkül, a kisebb színpadokon találkozhatunk a Barabás Lőrinc Quartettel, Sena Dagadub-val, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence produkcióval, a Vanavannal, vagy az ODD ID-del is.

Tehát augusztus 3-tól vár mindenkit a jazz, funk, pop és soul fellegvára Paloznakon!

Részletes programért kattints ide!

Kiemelt kép: pillanatkép a tavalyi Jazzpiknikről (Kép: Mónus Márton/Mohai Balázs, Forrás: jazzpiknik.hu)