Augusztus 1. és 7. között ötödik alkalommal rendezik meg a Gyulai Várszínházban az Erdélyi Hét című színházi fesztivált. Az erdélyi magyar színjátszás rendkívül gazdag és rendkívül sokszínű – ezt igyekszik kihangsúlyozni a fesztivál is, ahol a meghívott színházak legjobb előadásai kerülnek bemutatásra az egy hetes programsorozat során.

A gyergyói Figura Stúdió a Káosz című előadásával érkezik Gyulára, ami három a harmincas éveiben járó nő életét mutatja be a Várszínpadon, Barta Borókával, Szilágyi Mirával, Vajda Gyöngyvérrel. A Káosz valódi káoszba torkollik, és sikeresen mossa el a határokat a sajnálat és a humor, az együttérzés és a megvetés, a tragédia és a felhőtlen nevetés között. A nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulata az egyik legnagyobb, legnépszerűbb magyar musicalt, a Valahol Európábant hozza el a fesztivál Tószínpadára, Györfi Csaba rendezésében. A szatmárnémeti Színház Harag György Társulata produkciójaként László Miklós klasszikus vígjátékát, a rendkívül népszerű, a tengerentúlon is ismert Illatszertárt láthatja a közönség a művelődési ház színpadán. Az érzelmes és egyben nevettető történetet andalító dallamok, magyar költők – Kosztolányi Dezső, Kaffka Margit, Nadányi Zoltán, Kemény Simon, Gárdonyi Géza – verseinek zenés feldolgozásai teszik lelket simogatóvá.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Kabóca Bábszínházzal, és a Veszprémi Petőfi Színházzal közös előadásában Katona József Szabó Borbála által átírt Bánk című darabját adja elő a Tószínpadon, úgy, hogy a közönség is a színpadon foglal majd helyet, ezért a nézőszám korlátozott. Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház az Özvegy Karnyóné és két szeleburdiak és a Vitéz László és az elátkozott malom című nagy sikerű előadásával szerepel majd a Várszínpadon. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Orwell Állatfarmjából Erős Ervin, Klemm Dávid és Lénárd Róbert által készített, látványos musicaljét adja elő a Tószínpadon Puskás Zoltán rendezésében. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház pedig Molnár Ferenc A doktor úr című zenés vígjátékát mutatja be a művelődési ház színpadán Keresztes Attila rendezésében.

Kiemelt kép: Jelenet a Valahol Európában című musicalből (Fotó: Gyulai Várszínház)