Ismét Budapestre látogat Paolo Antonio Simioni: november 23-27. között a Patyolat stúdió termében tart workshopot reggeltől estig. A workshop legfőbb célja a színész technikai eszköztárának bővítése, a szöveg tudatos munkával való megközelítése, az aktuális képességek továbbfejlesztése és a saját (fizikai és pszichés) blokkok megtalálása és feloldása.

Sokan dolgoztak az eredeti Sztanyiszlavszkij-módszer folytonos megújításán, miután az az egész világon elterjedt. Az Egyesült Államokban az úttörők Stella Adler, Harold Clurman és Lee Strasberg voltak, akiknek különböző pedagógiai megközelítései az egyik legnagyobb élő amerikai színész edző, Susan Batson tanításában találkoztak. Paolo Antonio Simioni tizenöt évesen kezdett Susannál tanulni, és az azóta eltelt 25 év alatt kialakította saját elképzelését a módszerről. Az eredmény egy olyan rendszer, amely az amerikai iskola rendkívül technikai és tudományos megközelítésén alapul, de megtisztult a tipikus amerikai kulturális összetevőktől. Így Simioni az orosz iskola és az amerikai iskola közötti megfelelő egyensúlyban kínálja módszerét az európai színész számára, amely egyaránt hatékony a klasszikus és kísérleti színházi, valamint a televíziós és filmes világban. A művészete az előadók mentális, érzelmi és technikai felkészítéséből áll.

A workshopra nemcsak színészeket várnak, hanem minden olyan művészt, aki a testével dolgozik: énekeseket, táncosokat, modelleket vagy televíziós műsorvezetőket, továbbá részt vehetnek még rendezők, dramaturgok, szövegkönyv- és forgatókönyvírók is, bármilyen korosztályból, képzett, tapasztalt alkotók és teljesen kezdők is. A résztvevőknek egy szereplőt kell választaniuk, hogy a tréningen az ő pszichéjének mély elemzésén és a szélsőségeinek felfedezésén keresztül egy rétegzett, eredeti és érzékeny személyiséget hozzanak létre. Ez az alakítást pontossá, hitelessé és megismételhetővé teszi. A módszer lehetőséget ad arra, hogy többé ne „erőltetni” kelljen az érzelmeket, hanem jól ismert úton „eljutni” hozzájuk. A workshop alatt Simioni egyénileg foglalkozik a résztvevőkkel: minden nap sorra kerül mindenki, és érdemes követni a többiek munkáját is nézőként vagy partnerként.

A workshop nyelve angol, magyar és olasz, de a magyar fordítás minden alkalommal biztosított, a helyek viszont korlátozottak. Jelentkezni november 10-ig lehet a sziabencevagyok@gmail.com címen, az érdeklődők ezen a címen kaphatnak további információt is.

Kiemelt kép: Paolo Antonio Simioni (Fotó forrása: artisti7607.com)