Június 16-án veszi kezdetét az idei Bloomsday, Szombathely Fő terén. Az eredetileg csak Írországban megrendezett, de mára már nemzetközivé vált esemény egy olyan irodalmi ünnep, amely James Joyce: Ulysses című művének egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta nevét. A dátumnak is fontos jelentősége van, hiszen 1904. június 16-án játszódik a regény cselekménye.

Az első Bloomsdayt a fiktív események 50. évfordulóján rendezték meg Írországban, a Joyce-kultusz pedig a 80-as évektől indult, amikor az irodalmi turisták a regény helyszíneire látogattak. Hazánkban 1994-ben tartották az első Bloomsdayt Szombathelyen, mivel Leopold Bloom édesapja, Virág Rudolf Szombathelyről kivándorolt, magyar zsidó.

Az Ír Nagykövetség által támogatott program, június 16-án 14 órakor veszi kezdetét, a Fő téri Joyce-szobornál, majd szombat éjfélkor ér véget a Rákóczi Ferenc utcában a Leopold Bloom sétányon. Az összeművészeti kortárs mini fesztivál kiemelt eseménye ebben az évben is a Murális Műhely lesz, a Szántó István ötlete alapján életre kelt projekt a regény 18 fejezetét jeleníti meg – idén az 5. és a 6. fejezet falfestményei készülnek el. Külön elismerés, hogy az ír külügyminisztérium az 56 helyszín közül, melyek ünneplik a Bloomsdayt, idén Párizst, Zürichet és Szombathelyt állítja a figyelem középpontjába. A rendezvényen a horvátországi Pula városa is képviselteti magát.

A kétnapos program alatt ingyen látogathatók a múzeumi negyed intézményei (Képtár, ISEUM Savariense, Schrammel-gyűjtemény).

Kiemelt kép: a 2023-as Bloomsday sajtótájékoztatója (fotó: Bonyhádi Zoltán)