Februártól egy újabb különleges előadással készül a Radnóti Színház a fiatal nézői számára. Szenteczki Zita Radnóti Miklós Ikrek hava című szépprózai írását álítja színpadra, amely mű a traumatikus gyermekkori élmények lírai szépségű feldolgozása.

Radnóti ​Miklós egyetlen prózai műve, az Ikrek hava 1939-ben keletkezett, mikor a világ haladó erői már egyre fojtogatóbban érezték a fasizmus embertelen szorítását. A spanyol polgárháború vérzivatara után, Csehszlovákia rút elárultatásának évében a költő gyermekkorának emlékeit gyűjtötte naplószerű visszaemlékezésbe. Miközben megismerteti az olvasót saját tragikus gyermekkorával, szüntelenül átsüt az egyéni szenvedések emlékein az emberiség jövőjéért való félelem, rettegés a világháborútól, rettegés a fasizmus megerősödésétől, rettegés az emberiség elárultatásától. A napló forma módot adott arra is, hogy művészeti, műfordítási műhelytitkokat is papírra vessen, hogy egyszerre lásson a felnőtt férfi elemző látásmódján és a gyermek múltat szépítő szemüvegén keresztül. 

A műből Porogi Ádám, Nagy Márk és Berényi Nóra Blanka főszereplésével készült előadás a Radnóti Miklós Színházban. A személyes hangvételű darab kifejezetten a kamaszokat célozza meg, a három színészre hangolt, a fizikai színház elemeit is használó zenés produkció a felnőtté válás, az eltitkolt múlt megismerésének, identitáskeresésnek, a szülő elvesztésének és a minden elsöprő szerelemnek a témáját viszi színre. A színház igyekszik megszólítani a fiatalokat és az iskolás csoportokat az előadással, ezért az érdeklődő csoportok jelentkezését folyamatosan várják a szervezes@radnotiszinhaz.hu elérhetőségen. A következő előadás február 14-én lesz látható 10 órától.

Kiemelt kép: Porogi Ádám, Nagy Márk és Berényi Nóra Blanka az Ikrek hava című előadásban (Fotó: Ofner Gergely)