A hajdúböszörményi Főnix Könyvműhely Kiadó 2011 óta jelentet meg gyermek- és ifjúsági irodalmat és elkötelezett az olvasás népszerűsítése mellett. 2022 júliusától három éven keresztül az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával hét európai ország tíz gyermek- és ifjúsági regényét jelenteti meg, az Élő Irodalom elnevezésű projekttel.

Az Élő Irodalom projekt egyik célja, hogy csökkentsék az angolszász irodalom egyeduralmát és a 7-15 éves korosztály találkozhasson más országok kultúrájának egy darabjával. Az elkövetkezendő három évben megjelenő kötetek között lesz szerb mese, bolgár fantasy és spanyol steampunk, mert fő a sokszínűség és a minőségi szórakozás. Ám mindez többről szól, mint jó történetekről: a beszélgetések, előadások, az írók és fordítók megismerése mind arra szolgál, hogy megmutassa, az irodalom aktuális, élő és izgalmas dolog. Szerzőik kortárs, a hazájukban ismert és elismert alkotók, akiknek Magyarországon még nem, vagy alig jelent meg könyve. A regények kiadását író-olvasó találkozók, beszélgetések, rendhagyó magyarórák is kísérik, amelyek során a fiatal olvasók lehetőséget kapnak találkozni a szerzőkkel, műfordítókkal.

Az első megjelent kötet a Malombéli mesék: Jorunn hercegnő és a vízi troll címet viseli. A népszerű német szerző, Antonia Michaelis meséje varázslatról, bátorságról és a testvéri szeretetről szól. Áprilisban jelent meg a finn J. S. Meresmaa A Csókamester című regénye, amely egy alternatív 19. századi Finnországba repíti az olvasót. A programon belül megjelenő további regények: Cornelius Krippa: Krippik – A világ legfurcsább szemüvege (Spanyolország), Maria Papayanni: A tiltott völgy titkai (Görögország), Jasmin Schaudinn: Edda a Moha utcából – A mi Amerikánk (Németország), Annamaria Borlan: Sárkány – A kék angyalok meséje (Románia), Carlos Vila Sexto: A 19-es számú utas (Spanyolország), Ivana Nešić: Zöld anyó meséi (Szerbia), Vesela Flamburari: Mina, varázslat és a fehér fiola (Bulgária), Azzurra D’Agostino: A vágyak kertje (Olaszország).

Kiemelt kép: Farkas Zoltán, a Főnix Könyvműhely igazgatója a Malombéli mesék kötettel (Fotó: Főnix Könyvműhely)