Létezik egy alternatív Budapest! címmel kerül megrendezésre november 19. és 21. között az a konferencia és háromnapos programsorozat, amelynek keretében a főváros 10 alternatív kulturális központja mutatkozik be.

A városi épületek, terek és zugok, az elhagyott raktárak és felújított ipari komplexumok művészettől és kreatív energiáktól pulzáló halmazokat takarnak és a budapesti kultúra lüktető hálóját alkotják. Ezt a hálót kísérli meg lemodellezni a ma induló interaktív honlap, amelyen feltérképezik az alkotás csomópontjait és megmutatják az egymáshoz való viszonyukat. A honlap indítását egy, a Toldi moziteremben tartott konferencia vezeti fel, amelyben főszerepet játszanak az ALT.BP oldalán is kiemelt figyelmet kapó pontok, illetve a budapesti alternatív kultúrát érintő, ám azokon túl is mutató témák.

A Budapest Brand ALT.BP projektcsapata egy kulturális műfajokon átívelő konferencia során kísérli meg megválaszolni a kérdést, hogy hol lehet a határ az alternatív és a popkultúra, az intézményesség és a függetlenség között. A szombat és a vasárnap programja két-két panelből áll: fesztivál (Fesztiválok a fenntarthatóság, a turizmus és városvezetési problémák tükrében), képzőművészet (Terek és színterek – A kortárs művészet helyszínei Budapesten), színház (Kamaraterem és nagytermes előadások – átjárhatóság, lehetséges karrierutak és aggályok a hazai színjátszásban) és zene (Önszerveződő mikroközösségek és a pop- és az alternatív kultúra viszonya).

Alternatív Budapest (Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás/Budapest Brand)

A panelbeszélgetések vendégei Kádár Tamás (Sziget Fesztivál), Pécsi-Szabó Dénes (UP Music Management, BUSH), Varga Balázs, (Fekete Zaj), Bencsik Barnabás, Oltai Kata, Paldi Lívia, Róka Enikő, Bakonyi Alexa, Kulcsár Viktória, Polgár Csaba, Kocsis András (Keret Blog, Kikeltető), Bali Dávid (Believe) és Fluor Tomi lesznek, de Marta Pallarés (a barcelonai Primavera Sound főszervezője) és Schilling Árpád neve is szerepel az előadók között.

A konferencia ideje alatt a szervezők kilenc fontos kulturális intézményt is bemutatnak, ezek mindegyikén az eseménysorozathoz szervezett különleges programmal is készülnek. A kezdeményezés sokszínűségéhez a Toldi, az Auróra, az AQB, a Gödör, a Jurányi, a Lumen, a Dürer, a Vályo, és az Eleven Blokk helyszínei járulnak hozzá.

A konferencia, valamint a résztvevő helyszínek részletes programja az ALT.BP Facebook eseményénél olvashatók, az Alternatív Budapest interaktív honlapja pedig mától böngészhető.

Kiemelt kép: Alternatív Budapest (Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás/Budapest Brand)