A naptárra pillantva azt láthatjuk, hogy bizony túl vagyunk már a nyár derekán, és kevesebb van vissza a szünidőből, mint ami eltelt belőle. A színházak szerelmeseinek persze a legforróbb hónapokban sem kellett lemondaniuk kedvenc időtöltésükről, hiszen számos szabadtéri előadásra válthattak jegyek országszerte. Szerkesztőségünk gondolt azokra is, akik a fővárosban töltik a pihenőidejüket, a következő izgalmas kulturális programokat nekik ajánljuk.

Repülőcirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz idén nyáron a Dumbó című film inspirálta, egészen látványos produkcióval, a Repülőcirkusszal várja a közönséget. Április és szeptember között számtalan alkalommal és időpontban, kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik az artisták lélegzetelállító mutatványait. A Repülőcirkusz rendezője a nemzetközileg elismert, többszörös fesztiválgyőztes és Guinness-rekorder magyar artistaművész, Kristóf Krisztián volt, aki nem véletlenül ezt a klasszikus mesét vette alapul. A nemrégen mozikba került új feldolgozású Dumbó filmben Krisztián is szerepet kapott, valamint ő volt a rendezője és koreográfusa a film cirkuszi jeleneteinek.

Fővárosi Nagycirkusz
Időpont: 2019. április 20-tól szeptember 8-ig látható
Helyszín: 1146 Budapest, Állatkerti krt. 12/a.

Pillanatkép a Repülőcirkuszról (fotó: Fővárosi Nagycirkusz)

Irodalmi séta a Margitszigeten

Idén is folytatódott a nagy sikerű nyári, margitszigeti programsorozat, a Budapesti Nyári Fesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalmi sétája. A másfélórás szellemi felfedezőtúrák három különböző témában várják a kalandra vágyókat: sétálva ismerhetjük meg Arany János és a Margitsziget kapcsolatát, azt hogy miként kötődik a gyönyörű területhez Krúdy Gyula, és átfogó betekintést kaphatunk a szigeti szépirodalomról és szépművészetről. A séták során művészet- és irodalomtörténészek fedik fel előttünk a titkokat és érdekességeket, az élményt pedig zenészek és színészek teszik igazán feledhetetlenné. Idén már csak három sétára válthatunk jegyet, melyeken közreműködik Csörsz Rumen István lantművész és Szatmári Attila színművész (Arany János), Tóth Emese Gyöngyvér ének, pszaltérium és Ficza István színművész (Szépirodalom és szépművészet Szent Margit szigetén), Biró Szabolcs Maszkura harmonika, ének és Samu Zoltán hegedű (Krúdy Gyula). Ezek az irodalmi séták tökéletes vasárnap délutáni kikapcsolódást nyújtanak.

Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztára (a séták indulási helyszíne)
Időpont: 2019. július 28., augusztus 11. és 25. 15:00
Helyszín: 1700 Budapest, Margitsziget

Jelenetkép a Sátántangóból

Ami kimaradt… Sátántangó

A Cirko-Gejzír mozi 25 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Alapítói civilek voltak, akik elsősorban emberi jogi témájú, érzékenyítő, illetve fontos szerzői filmekkel akarták színesíteni a budapesti mozik kínálatát. Az idő elteltével szimpla moziból közösségi térré váltak, ahol kiállítások, rendezvények, könyvbemutatók is várták a közönséget. Ma már új helyszínen, művész- és művészi igényű filmeket, dokumentumfilmeket vetítenek. A 25 éves születésnapot egy olyan fesztivállal ünneplik, amely keretében azokat a fontos filmeket mutatják be, amelyek Magyarországon moziban még nem voltak láthatóak.

Augusztus 25-én, 13:30-as kezdéssel Tarr Béla monumentális alkotását, a Sátántangó digitálisan felújított változatát nézhetik meg az érdeklődők. A több mint 7 órás filmet két szünettel vetítik, a szünetben pedig zsíros és vajas kenyérrel várják a nézőket.

A Sátántangó Krasznahorkai László azonos című regényéből készült, a történet pedig nem sokkal a rendszerváltás előtt játszódik, a középpontban egy mezőgazdasági kollektíva széthullásával. „A lakosok közül többen készek arra, hogy a telep bezárásáért kapott pénzzel elhagyják a telepet, de a két éve eltűnt, halottnak tűnt, karizmatikus és sima beszédű Irimiás visszatérésének híre megváltoztatja elképzeléseiket. Az Irimiás visszatérte utáni eseményeket több nézőpontból ismerjük meg, ahogy a telepesek nem csak az őket elbolondító Irimiás terveivel, de egymással is szembesülnek” – áll az ismertetőben.

Cirko-Gejzír mozi
Időpont: 2019. augusztus 25. 13:30
Helyszín: 1146 Budapest, Balassi B. u. 15-17.

Pillanatkép a Halottemberből (fotó: Esernyős)

Halottember az Esernyősben

Az Óbudai Nyár keretében a városrész több pontján is kulturális programokkal töltekezhet az, aki a nyári időszakban sem szeretne értékes kikapcsolódás nélkül maradni. Óbuda szívében, a békebeli hangulatot máig őrző Fő téren 2014-ben nyílt meg a kerület sokszínűségét egyedi profillal kiegészítő Esernyős, amely nem pusztán egy színház- vagy koncerthelyszín. Az Esernyős egy multifunkcionális közösségi tér és intézmény, amely előadásoknak, zenei esteknek, kiállításoknak ad teret, emellett az épületben kávézó, bisztró, turisztikai infopont és jegyiroda is működik. A színházterem mellett pedig a belső udvar is remek helyszín a fellépők számára. Itt lesz látható július 31-én este a Háy János novellájából készült kamaradráma.

„Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók” – írta novellájáról a szerző. Háy János művét az írói instrukció szerint lehet többszereplős darabként, vagy monodrámaként is játszani, az Esernyősben ez utóbbit láthatja a közönség Varga Anikó előadásában. A Halottember rendezője Lévay Adina volt.

Esernyős
Időpont: 2019. július 31., 20:30
Helyszín: 1033 Budapest, Fő tér 2.

Jelenetkép a Napszálltából

Napszállta a Várkertben

2018 őszén mutatták be az Oscar-díjas magyar filmrendező, Nemes Jeles László legújabb alkotását, a Napszálltát. A filmet most a Várkert Bazár szabadtéri, panorámás és kutyabarát helyszínén is levetítik. A történet 1913 nyarán, Budapest békés időszakának utolsó napjaiban játszódik. „Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétéről kérdezősködik – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. A lány számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel” – írja a film szinopszisa. A Napszállta fő szerepeiben Jakab Julit, Dobos Evelint, Vlad Ivanovot, Balsai Mónit és a jelenleg új filmjét forgató Molnár Leventét is láthatjuk.

Várkert Bazár, Szárazárok színpad
Időpont: 2019. július 31., 21:00
Helyszín: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Pillanatkép a Zenés Állatkerti Esték egyik koncertjéről (fotó: pestipilis)

Zenés Állatkerti Esték

A Fővárosi Állat- és Növénykertbe idén nyáron sem csak a különleges állatok, és egzotikus növények, családi- és gyermekprogramok miatt érdemes kilátogatni. Az intézmény már hagyományszerűen idén is megszervezte a Zenés Állatkerti Esték elnevezésű programsorozatot, mely júliustól augusztus közepéig szerdánként várja az érdeklődőket. Az Állatkertben található Főkapu téren, a normál belépőjegynél picit magasabb áron még három koncerten vehetnek részt azok, akik este fél kilencig a helyszínre érkeznek. Július 31-én Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra zenél, és arra a kérdésre keresik majd a választ, Miért vidám a kenguru? Augusztusban először Malek Andi Soulistic Álomkoncertjét, majd zárásként Karosi Júlia fellépését élvezheti a közönség, aki George Gershwin dalaival megidéz Egy csipetnyi Broadway-t.

Fővárosi Állat- és Növénykert
Időpont: 2019. július 31., augusztus 7. és 14. 20:30
Helyszín: 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Könyvvásár a színházban

Újra kinyit a Geopen Könyvkiadó raktárvására, melynek augusztusban a Hatszín Teátrum ad otthont. A színház háromszáz férőhelyes nézőterét ezúttal nem az előadásra érkező közönség, hanem az elmúlt húsz évben megjelent kötetek veszik birtokba. A könyvoszlopok között sétálva olyan írókkal „találkozhatunk” mint a kémregényeivel híressé vált John Grisham, az orvosi eseteivel borzongató Robin Cook vagy a Ne bántsátok a feketerigót! ikonikus szerzője, Harper Lee. A raktárvásáron minden könyv 50-70% kedvezménnyel szerezhető be, így aki betárazna krimiből, gyermek- vagy hangoskönyvekből, esetleg művészeti vagy gasztro témájú kötetekből, az ne habozzon, és látogasson el augusztus 6. és 8. között a Hatszín Teátrumba.

Hatszín Teátrum
Időpont: 2019. augusztus 6-8., 10:00-19:00
Helyszín: 1066 Budapest, Jókai utca 6.

Pillanatképt a Zenélő Budapest egy koncertjéről (fotó: Zenélő Budapest)

Zenélő Budapest

Június 1-jén indult idén a Zenélő Budapest programsorozat, amely két és fél hónapon át Budapest számos pontján kínál a városlakók és a turisták számára zenei csemegét. A korábbi évek során jól megszokott helyszínek mint a Várkert Bazár, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara vagy a margitszigeti Zenélő kút mellett a Millenárison, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban és a Hegyvidék Kulturális Szalon kávézó-teraszán is élvezhetjük a magyar zene sokszínűségét. Hallgathatunk komoly- és kamarazenei, népzenei és jazzkoncertet, cigányzenét, harangjátékot és operaéneket is a főváros 16 pontján. Ne maradjatok le ezekről az egyszeri és megismételhetetlen közösségi élményekről sem. A Zenélő Budapest részletes koncertprogramját ide kattintva találjátok.

Budapest több helyszínén
Időpont: 2019. június 1. – augusztus 18.
Helyszín: Budapest

Kiemelt kép: Jelenet a Halottember című előadásból (fotó: Esernyős), pillanatkép az egyik irodalmi sétáról (fotó: We Love Budapest) és pillanatkép a Zenélő Budapest egyik koncertjéről (fotó: Zenélő Budapest)