Háromnapos irodalmi fesztivállal indítja 2021/22-es évadát a Szkéné Színház: a SzkéNézőpont missziója egybecseng a teátrum hitvallásával: a cél a kortárs színházi szövegek ápolása, bemutatása. A Rakpart3, a Szkéné ifjúsági és közösségi műhelye az elmúlt évadban a minket körülvevő hatalmi struktúrák témakörét vizsgálta, mely színházi és irodalmi reprezentációja izgalmas találkozási lehetőséget villant fel az idősebb alkotók, illetve a pályájuk elején járó írók, költők, színházi emberek számára – ennek ad teret most a fesztivál.

A programsorozat első napján kiemelten foglalkoznak a Szkéné „házi írója”, Háy János munkásságával, akinek az elmúlt években négy darabját is műsorra tűzte a színház. A József Attila-díjas alkotó szövegeiben a periféria problémáival foglalkozik, az ott élő emberek mindennapi drámáit láttatja. A novellákból lett színdarabokban sok a női beszélő, számos terhelt sors mutatkozik meg, mint ahogy Bencsik Orsolya Több élet című kisregényében is, amely Eke Angéla és Moldvai Kiss Andrea előadásában elevenedik meg a fesztivál nyitóprodukciójaként szeptember 4-én 16 óra 30 perctől. Ezt követi egy másfél órás közösségi játék Szemerédi Fanni és Hodászi Ádám vezetésével, amelyet 19 óra 30 perctől Háy János és Bencsik Orsolya beszélgetése követ. A vidék-főváros, országhatáron innen és túli lét férfi és női reprezentációit boncolgató estet Háy-darabok részletei vezetik fel.

A második nap témája a „vers vagy szleng, a családi és történeti nyelviség hatalma” lesz, a programok Závada Péter és Tasnádi István munkásságából merítenek. 16 óra 30 perctől Nagypál Gábor és Grisnik Petra olvasnak fel A széplélek című Závada-darabból, 17 órától Szemerédi Fanni és Szivák-Tóth Viktor vezetésével nyerhetnek az érdeklődők betekintést a szöveg és játék találkozásába. 19 órától Tasnádi István darabjaiból idéznek a színművészek, majd 19 óra 30 perces kezdettel a vers és az élőbeszéd színpadi lehetőségeinek körbejárása vállalkozik a két író Hidi Boglárka moderálásával.

A fesztivál zárónapján a költői szövegek és a meglepő képek felforgató erejéről, a mondatokon túli hatalmáról beszélget Fodor Tamás ás Fenyvesi Orsolya este 19 óra 45 perctől. Ezt megelőzően 16 óra 30 perctől kortárs költők műveiből olvas fel Simkó Katalin és Kovács Krisztián, lesz ismét rendhagyó versközelítés, illetve Fodor Tamás munkásságból láthatnak néhány ikonikus képet a résztvevők. A program a műhelyesek írásainak felolvasásával zárul. Elhangzik Hidi Boglárka, Fancsali Kinga, Sándor Panka, Zilahy Anna, Lajos Bogi, Fejérvári Katica, Németh Fruzsina Lilla, Sonnevend Eszter, Tóth Kata és Király Krisztina egy-egy műve.

A jegyértékesítés már megkezdődött, a napi belépők megváltása mellett lehetőség van háromnapos bérlek vásárlására is.

Kiemelt kép: Závada Péter (Fotó: Sióréti Gábor), Fodor Tamás (Fotó: Németh Sz. Péter) és Háy János (Fotó: Valuska Gábor)