Június 1-jén jelenik meg a HVG Könyvek gondozásában Gálvölgyi János és Kövesdi Péter Hivatásos rajongó – Történetek színházról, pályatársakról című könyve. A kötet bemutatójára a megjelenés napján 19 órakor kerül sor a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Gálvölgyi János már gyerekként is megszállottan lelkesedett a színházért: szenvedélyes autogramgyűjtőként ünnepelt színészekkel elegyedett szóba a művészbejáróknál, betéve tudta a Pesti Műsorban megjelenő szereposztásokat, és rendszeres látogatója volt a Madách Színház előadásainak. Rajongása akkor is megmaradt, amikor már ő maga is országosan elismert színművész volt. A számos díjjal kitűntetett alkotó nevét 1968-ban, a Ki mit tud?-on előadott zseniális paródia révén ismerte meg az ország. A műfaj elkísérte Gálvölgyi Jánost további pályáján is, erről, valamint az elmúlt évtizedek színházi és tévés pillanatairól, legendás színészekről is faggatta Kövesdi Péter a Hivatásos rajongó című videósorozatban a színészt.

A HVG 360-on megjelent podcastok alapján készült könyvben Gálvölgyi Kövesdivel beszélget a színházi élményeiről, szinkron- és tévés szerepeiről, a haknikról, a hajdanvolt nagy pályatársakról és a méltatlanul elfeledett epizódszereplőkről. Beszámol mestersége buktatóiról és szakmai barátságokról, csakúgy, mint az emlékezetesebb sértődésekről, konfliktusokról. Személyes történetei az egykori színházi, filmes és tévés világ magával ragadó hangulatát varázsolják elénk, méltó emléket állítva egy egész színészgenerációnak.

A kötetet megvásárolni először a Marczibányi Téri Művelődési Központban június 1-jén tartandó könyvbemutatón lehet, a beszélgetésben Gálvölgyi János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és Kövesdi Péter újságíró vesz részt, az este moderátora Fesztbaum Béla.

Kiemelt kép Gálvölgyi János (Fotó: AMC)