Henri Bergson szerint a test egy médium: „A test a fogadott és visszaadott mozgások átmeneti helye, a ránk ható dolgok és azon dolgok közötti kötőjel, amelyre mi hatunk. Egy szóval a szenzo-motorikus folyamatok helye.”

A Trafó Kortárs Művészetek Háza 2021. június 16-án egy különleges, három napig látogatható eseménnyel nyitja meg kapuit.

A járványhelyzet miatti kényszerleállás után végre bejárhatók az átépített terek. A látogatókat olyan audiovizuális élmény fogadja, amely minden jelenlévő mozgása által tovább alakítható. Ezáltal megvalósul egyfajta „posztreprezentatív tér” (Nora Sternfeld), ahol észrevétlenül válunk a játék részesévé és a történés szereplőivé.

Turcsány Villő programozott képletei alapján ingaszobrai sajátos ritmusban mozognak a térben. Egy szűk folyosó ösvényén haladva lépünk be a színháztér ingamozgások alkotta többszólamú rendszerébe, melyhez térbeli mozgásaink jelekké alakított ritmusa társul. Egy hatalmas vásznon egyszerre válik láthatóvá az ingák adta impulzusok ritmusképlete és az egyéni mozgások pontként, vagy vonalként megjelenő absztrakt és folyamatosan mozgó jelstruktúrája. A véletlen nézői jelenlét tehát a térben jeleket generál, amelyeket egy szoftver alapú rendszer szintetizál és „mozgóképpé” alakít.

A komponált hang és ritmus, a mozgások hőérzékelésen alapuló szenzoros rögzítése, valamint a vetítés-animáció élményteret hoznak létre: a kísérleti tereppé alakuló színháztér a meditáció – interakció – participáció közegébe fogadja be a látogatót.

Az alkotó, Turcsány Villő (szobrász, multimédia művész) szobrászművészként 1997-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Sokszínű alkotó, a hazai kortárs művészeti élet meghatározó egyénisége: munkásságában a plasztikai, performatív, hangművészeti, valamint kísérleti zenei alkotások egyaránt jelen vannak. Alkotásai a hazai és a nemzetközi, csoportos és az egyéni kiállításokon szerepelnek, magán- és közgyűjtemények részét képezik. Az egyetemi kurzusok tematikájának kidolgozása és vezetése során kreatív látványtervező- téralkotó oktatói módszertan strukturálását indította el. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának doktorjelöltje multimédia-művészet DLA-tagozaton. Kutatási témája: A téralkotás dramaturgiája – kortárs installáció mint hibrid médium.

Az installáció kurátora: German Kinga

Az installációhoz kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik június 17-én 18 órai kezdettel: Interdiszciplináris alkotás, digitális térformálás, látogatói bevonódás és designkommunikáció a Pulzusimpulzusok fényében. A beszélgetés résztvevői: Turcsány Villő, German Kinga, Cosovan Attila, Fülöp József és Orosz Márton. Moderátor: Hamvai Kinga. A beszélgetéssel egy időben az installáció megtekinthető a Nagyteremben.

A részvétel regisztrációhoz kötött a jegypenztar@trafo.hu címen! Trailer megtekinthető ide kattintva.

Kiemelt kép: PULZUSIMPULZUSOK – interaktív térinstalláció (fotó: Nagy Gergő)