Újszerű, interaktív online előadás készült a pályakezdő SZFE-sek és a Manna Produkció együttműködésében, amely ma este debütál a nagyközönség előtt.

Az izgalmas és kivételes produkció nem felvételről, de még csak nem is élő közvetítés formájában kerül a nézők elé, hanem a Zoom felületén keresztül, ahol a színészek és a részvevők egy közös interaktív játéknak lehetnek részesei. A Michaela-ügy címet viselő projekt Gardenö Klaudia negyedéves bábrendező hallgató és Komán Attila ötödéves dramaturg párosának vizsgaelőadásaként jött létre, a produkció azonban akkora sikert aratott, hogy az alkotók úgy gondolták, hogy érdemes tovább foglalkozni az anyaggal. A kezdeményezés végül egy úgynevezett „zoomtermi” előadássá nőtte ki magát, amit már több mint tizenöt alkalommal játszott az alkalmi társulat diákközösségeknek és iskolai órák keretén belül.

A történet „a média hatalmának működésébe és a hírek tálalásának útvesztőibe” enged betekintést: a részvevők egy magyarországi fiktív település lakóinak bőrébe bújnak, akik egy reggel arra ébrednek, hogy a szokásos műsort egy rendkívüli hír szakítja meg, miszerint megszökött az állatkert tigrise. A város lakói a videóhíradon keresztül követhetik végig a tigris útját a településen egészen a végkifejletig, amihez a jelenlévők is hozzájárulnak. A szövegkönyv Gianina Cărbunariu Tigris című drámáján alapszik, melyet Komán Attila és Gardenö Klaudia közösen adaptáltak a Zoom „színpadára.” „A program elsősorban diákközönségnek készült, a média hatalmát és a hírek-álhírek világát megmutatva, közös gondolkozásra késztetve az osztályokat arról, hogy mit hiszünk el és fogadunk be a ránk ömlő információkból.” – mondta el az előadás kapcsán a fiatal rendező. Most először kerül nagyközönség elé a nem mindennapi produkció, az alkotók pedig remélik, hogy mindenki számára izgalmas lehet a színházi kísérlet, és az idősebb korosztály is olyannyira fogja élvezni az interaktív játékot, mint a diákok.

A produkcióban élőben közreműködik Berényi Nóra, Börcsök Olivér és Váradi Gergely színészhallgatók, felvételről pedig még Ion Curteanut és Du Tianzet is láthatjuk feltűnni. Az előre rögzített felvételeket Berényi Andor készítette, a FAMU filmrendező hallgatója. Az előadás ma, azaz december 13-án este 20 órakor lesz, jegyeket a jegy@mannaprodukcio.hu email címen való regisztrációval lehet vásárolni, ahol részletes információkat is kapnak a jelentkezők a felület használatáról.

Kiemelt kép: Váradi Gergely (Fotó: Marie Claire)