Szeptember 10-ére támogatói napot szervez az Átrium, hogy megköszönje művészei és dolgozói közreműködésével a nézők kiállását a színház mellett.

Júliusban, hogy az Átriumot megmentsék a végső bezárástól, a nézők összefogtak, és mérhetetlen támogatásuknak köszönhetően a teátrum megkezdhette jubileumi, 10. évadát, október végéig kihirdethette az őszi műsorát. A nézők és civil támogatók immár több mint 85 millió forintot gyűjtöttek az Átrium fennmaradásáért, a Főváros 15 millió forinttal segített, a II. kerület egy pályázatán 12 millió forintot, a Főváros által kinevezett NKA-kuratóriumnak köszönhetően egy EMMI-pályázaton pedig további 17 millió forintot nyert a színház. Ezeknek köszönhetően az Átrium működése az idei évad első két őszi hónapjában biztosítottnak tűnik ugyan, de ahhoz, hogy a színház az év végéig is fennmaradhasson, további 70 millió forintra lenne szükség. A hiányzó összeg egy részének megszerzésére az Átrium támogatási árverést hirdetett: előadásaik kellékeit, jelmezeit, egy-egy színházi relikviát bocsátottak áruba annak érdekében, hogy finanszírozni tudják a színház további működését. Az online aukció a Vatera oldalán érhető el, és a szeptember 10-re meghirdetett Átrium támogatói napig tart.

Pillanatkép a Bálna próbájáról (Fotó: Lakatos Péter)

Ezzel a nappal a teátrum egyúttal szeretné megköszönni a nézők kiállását az Átrium mellett: így a művészek és a dolgozók közreműködésével 10 és 22 óra között ingyenesen látogatható programsorozattal várják az érdeklődőket. Az Átrium csapatának tagjaiból alakult Átrium Staff zenekar színháztermi koncertje mellett hallható lesz az Arcadenoe minus one mini duókoncert is a Bisztrószínpadon. A tizedik évforduló örömére és tiszteletére fotókiállítás nyílik az Átrium emeleti Galériáján, a színház elmúlt tíz évére visszatekintő tárlatot Alföldi Róbert nyitja meg. Brasch Bence Bálna című darabjának szeptember 17-én, az Átrium – Mentőcsónak Egység és a Terminál Workhouse közös produkciójának, a Játszóháznak pedig szeptember 30-án tartják a premierjét. Ezen apropóból délutánra Nulladik Felvonás elnevezéssel közönségtalálkozót szerveznek, amelyen Krizsó Szilvia a készülő előadások kapcsán beszélget majd az alkotókkal. Három turnusban színházbejárást hirdetnek, a nézők így betekintést nyerhetnek a színház kulisszái mögé. Este levetítésre kerül Lakatos Péter Szabadulószoba című rövidfilmje, amelyet az Átrium alkotócsapata a 2021-es karantén ideje alatt készített.

A mi Nemzeti Konzultációnk címmel a nap folyamán az Átrium művészei felolvasnak a nekik írt levelek, üzenetek közül, amikben a nézők véleményüket fogalmazzák meg a kulturális kormányzat független színházakat sújtó döntéseiről, és amelyekben írnak arról is, hogy mit jelent számukra az Átrium.  Mindezek mellett lehetőség nyílik Az Őrült Nők Ketrece Madárkáival tánctanulásra, déli 12 órától pedig az Átrium művészei az Átrium bisztróban finomságokkal, a jegypénztárban pedig színházjegyekkel és ajándéktárgyakkal, illetve sok kedves szóval és nagy szeretettel fogadják a látogatókat.

Kiemelt kép: Tornyi Ildikó, Alföldi Róbert és Péterfy Bori a Mefisztó című előadásban (Fotó: Lakatos Péter)