A napokban mutatták be a Diabhullámok című könyvet, amely abból a célból született, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdő gyerekek és szüleik életét könnyebbé tegye. Ez az állapot ugyanis nem gyógyítható, a meseterápia viszont kiváló kapaszkodó lehet számukra.

A diabétesz 1-es típusa nem egy múló állapot. 3500-4000 18 év alatti gyermeket érint Magyarországon és ez nagy terhet jelent, gyakorlatilag 24 órás ügyeletet a család számára. Nemcsak fizikailag, de lelkileg is igen embert próbáló ez a helyzet, főleg addig, amíg igazi kapaszkodók nélkül kell megoldani a mindennapokat. Miért velünk történt ez? – merül fel a kérdés, amikor egy család megkapja a diagnózist. Akárhogy is nézzük ez egy trauma tulajdonképpen, hiszen beindul a szúrás, a csere, a sok-sok megoldandó feladat. Ezt a helyzetet, a sokszor akár kilátástalannak tűnő szituációt kívánja most enyhíteni a DiabErnyő alapítvány által kiadott hiánypótló meseterápiás jellegű könyv, amely az érintett szülőknek és a gyerekeknek is komoly segítség lehet.

A DiabErnyő alapítvány 2022-ben indította el első meseterápiás csoportját, mert hittek benne, hogy az óvodás és kisiskolás 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek a meséken keresztül fejlődhetnek és találhatnak rá az erősségeikre, merítsenek erőt a mindennapokhoz. A Diabhullám születésénél nagy sok érintett bábáskodott.

Bak Bernadettnek, az alapítvány kurátora, aki édesanyaként maga is érintett a témában, bőven van és volt tapasztalata abban, milyen segítségre is van szükségük a családoknak.  „Az első mesetereápiás csoport visszajelzései után már biztosak voltunk abban, folytatnunk kell a megkezdett munkát. Nem csak Budapesten, de több vidéki nagyvárosban is indítottunk csoportokat, mert szerettünk volna mindenkinek adni egy apró részt, egy kicsi falatkát a szemléletünkből.  Ebben a könyvben található ráhangoló kérdésekkel és a mese utáni feladatokkal az egész család közösen kapcsolódhat és beszélgethet a kihívásokról, így együtt erősödhetnek”.

A Diabhullámok a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Családbarát Magyarország támogatásával jött létre. Az 1-es típusú diabétesszel élő családok számára ingyenes és a a www.diabernyo.hu oldalon igényelhető.