Bessenyei Ferencről és Gábor Miklósról nyílt új virtuális kiállítás: a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) digitális formában idézi fel a tavalyi Hősök tere című tárlatot, egyúttal ízelítőt ad a Két út, egy pálya, 100 év címmel megjelent albumból.

2019-ben Hősök tere címmel nagyszabású kiállítással tisztelegtek a 100 éve született két színészlegenda, Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós előtt. Az időszaki tárlat tavaly júniustól idén márciusig volt látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ennek keretében idézték meg a két művész egyedülálló és sokszínű színházi és filmes életművét. A kiállítás ajánlójában hangsúlyozzák, hogy a művészek példaértékű színészi elkötelezettséggel és alázattal készültek szerepeikre; szuggesztív színpadi jelenlétükkel pedig folyamatosan kivívták a szakma és a közönség tiszteletét és elismerését.

A két színművész páratlanul gazdag életművét Két út, egy pálya, 100 év című albumukban őrizték meg az utókor számára. A kötetben látható több mint kétszáz fotó és a mellettük olvasható gondolatok – a két színész és kortársaik szavai – a pályájuk sokszínűségéről vallanak. A sokszólamú elbeszélésből kirajzolódik a színházi műhelymunka gyötrelme, a szerepformálás öröme és nehézsége, a közönség ízlésének változása és a két művész magánélete.

A virtuális kiállítást Huber Beáta, az OSZMI munkatársa állította össze.

Gábor Miklós (fotó: FORTEPAN)

Kiemelt kép: Bessenyei Ferenc (Forrás: femina.hu)