Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából hétfőtől egyhetes ünnepi programsorozat kezdődik a Terror Háza Múzeumban. Rendhagyó tárlatvezetésekkel, történelem órákkal, gertyagyújtással, ingyenes nyitvatartással és fényfestéssel állítanak emléket az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak.

Október 23-án egész nap ismert sportolók, zenészek, színészek tartanak majd rendhagyó tárlatvezetést a középiskolásoknak a Terror Háza Múzeumban. Felidézik a totalitárius diktatúrákkal, valamint az 1956-os forradalommal kapcsolatos családi emlékeiket, ezzel hívják fel a diákok figyelmét az esemény és az arra való visszatekintés fontosságára. Többek között kíséretet nyújt majd Kótai Mihály ökölvívó, Kopek Janka színésznő, Dánielfy Gergely énekes és Fodor Márton kosárlabdázó.

Keddtől péntekig rendhagyó irodalomórák is várják majd az érdeklődőket Elmondjuk, hogy tudd! címmel. A történészek az 1956-os forradalom mindennapokra gyakorolt hatásaival és nemzetközi összefüggéseivel, illetve a szabadságharc hőseivel foglalkoznak majd.

A nemzeti ünnep alkalmából a Terror Háza Múzeum ingyenesen lesz látogatható a megszokott nyitvatartási időben. Az állandó kiállítás mellett megtekinthető a „Nagybűntetthez nagy eszme kell!” című új, időszaki tárlat is. A múzeum előtti Hősök falánál egész nap gyertyagyújtás lesz a hősökre és áldozatokra emlékezve. 22-én és 23-án pedig fényfestéssel díszítik majd az épület falait.

Kiemelt kép: Terror Háza Múzeum (fotó: Terror Háza Múzeum)