Új foglalkozással bővült a Radnóti Ifjúsági Műhely (RIM) szolgáltatás-tárháza: a Gina tantermi előadása mostantól kérhető, előjegyezhető a középiskolás korosztály számára.

A Gina című kortárs magyar színdarabot 2020. szeptember 26-án mutatták be a Radnóti Tesla Laborban. A dráma megtörtént eset alapján készült: egy középosztálybeli házaspár élsportoló gimnazista fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik, „beginázzák” az áldozatot és az internetre kerülnek fel kompromittáló fotók a lányról. E helyzet feldolgozását vizsgálja a történet, azonban nem a tettes vagy az áldozat, hanem a szülők szemszögéből. Az előadás írója és rendezője a filmrendezőként is ismert Schwechtje Mihály, aki egyedi módszerrel dolgozott a társulattal: az ősbemutató szövegkönyvét a próbafolyamat alatt, a színészekkel együttműködve, az ő improvizációik alapján írta meg.

Az osztályterem-színházi program keretében a mostani tantermi előadás az eredeti produkció egyes jeleneteiből kiindulva színházi, drámapedagógiai és szociodrámás formákon keresztül gondolkodik a fiatalokkal közösen a bántalmazás, a felelősségvállalás és az áldozathibáztatás témáin. A két tanórát felölelő időtartamú foglalkozások az osztályok saját terében, térítésmentesen valósulnak meg. Ezzel a programmal a RIM célja, hogy elvigyék az iskolába a színházat, és az osztálytermekben is megszólaljanak a Gina egyes részei, amelyekhez a diákok interaktív módon kapcsolódhatnak.

A szabad időpontokról és további információról a radnotimuhely@radnotiszinhaz.hu e-mail címen lehet érdeklődni. 

Kiemelt kép: Nagy Márk és Hajdu Liza a Gina című előadásban (Fotó: Dömölky Dániel)