Május 10-én nyitotta meg a Magyar Zene Háza a ZeneKertet, valamint szabadtéri színpadát, ahol egész nyáron ingyenes koncertekkel várják a kikapcsolódni vágyókat.

A januárban átadott Magyar Zene Háza – amely magyar fejlesztéséként a MIPIM Awards három évtizedes történetében elsőként kapta meg a legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai díjat – megnyitása óta számos érdekes programmal, valamint kiállítással igyekezett kiszolgálni a zenerajongók legszélesebb körét. Május 10-től a szabadtéri színpad feltörekvő, valamint az egyes rétegzsánerek előadóinak ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett. Az ingyenes programkínálatban DJ-szettek, koncertek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok is helyet kaptak, valamint megnyitották a kültéri kerthelyiséget, a ZeneKertet is.

A szabadtéri szezon is jól példázza a Zene Háza zsánerhatárokat elmosó attitűdjét: a tegnapi nyitókoncerten a folkzenét, a jazzt és a francia sanzonvilágot keresztező Ephemere lépett fel. A jazz világát a mai napon a Gyárfás István Trio idézi meg, a szakma és közönség által is az elmúlt évek legjobb gitárosának tartott Gyárfás ezúttal a világban a legismertebb magyar gitáros előtt tiszteleg In Memoriam Szabó Gábor című estjével. Május-júniusban rendezik meg a Városkapu: Debrecen elnevezésű sorozatot, amelynek keretében Debrecen város zenei élete mutatkozik be színes programokon keresztül: május 17-én, a szabadtéri Made in Debrecen nevű popzenei showcase estén öt feltörekvő debreceni előadóval (Balázs-Földi Virág, The Crams, Heavy Brains, Ex Anima, Nasiimov), május 26-án debreceni kötődési dj-k (The Magic Track, Grabo’sky) szettjeivel készülnek. 19-én indul a Magyar Zene Háza táncháza, amelynek első fellépője Csernók Klára és zenekara lesz, Vastag Richárd és Horváth Klaudia pedig pár tánclépést tanít az oda látogatóknak. Május 24-én indulnak a dj-estek: elsőként a Budabeats kiadó feje, DJ Gandharva érkezik eklektikus szettjével. A hónap végén a családi programok is részben kiköltöznek a szabadtérre: 29-én a Makám gyereknapi koncertje (Kimegyek holnap az állatkertbe) a legkisebbeket szólítja meg.

DuoCorde (Fotó: Magyar Zene Háza)

Júniusban 14-én veszi kezdetét a Vibe Changers improvizációs, open mic-est sorozat, amelyet a Random Trip és a Seven Seconds In the Future improvizációs csapatok hoznak tető alá egyesítve erőiket, és amelyből összesen hat alkalom lesz a nyár folyamán, mindig más vendégekkel és remélhetőleg minél több vállalkozó kedvű open mic-olóval. Az Eklektíva elnevezésű dj-est sorozat keretén belül – az ASAN Budapest prezentálásában – június 17-én Petrányi Zsolt, 18-án Cadik érkezik. A hónap végén a házban zajló Intermezzo Fesztivál MOME X MZH-nak is lesz szabadtéri, ingyenes ága (23-án ONE AB- és Filipvariál-, 24-én Galactic Jackson-, OIEE dj-szettel). Természetesen folytatódik a táncház (június 16-án a Mártones zenélésével), a családi rendezvények sora (Csillagkapu), lesznek klasszikus zenei (DuoCorde), folkjazzes (Bolyki Sára – Várallyay Petra), valamint globálzenei (Nasip Kismet) koncertek is.

Július-augusztusban és szeptember első felében a kínálat filmvetítésekkel, némafilmekhez társított klasszikus- és kortárszenei produkciókkal, szombatonként sokrétű nyári szabadtéri családi programokkal és rengeteg további koncerttel és dj-szettel készülnek a szervezők. A részletes program a Magyar Zene Háza oldalán található. 

Kiemelt kép: Gyárfás István Trió (Fotó: Magyar Zene Háza)