Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli idén a budapesti Cervantes Intézet, a jubileum alkalmából június 15-én a Hunyadi téren ingyenes eseménysorozattal – koncertekkel, flamenco bemutatóval, workshoppal és gasztronómiai programokkal – várják a spanyol kultúra iránt érdeklődőket.

Az eseménysorozat köszöntőkkel, majd Jankovics Betti és Bózsa Anikó interaktív flamenco műsorával veszi kezdetét. A rövid bemutatót követően a közönség sevillanas workshopon vehet részt Alex Torres (gitár), Váncza Dominika (ének) és Bózsa Anikó (taps és cajón) kíséretével. A Son Tres Trío mindent megtesz majd, hogy Latin-Amerika vibráló zenei műfajait minél többekkel megismertessék, a zenekar tagjai között ugyanis venezuelai, kubai és kolumbiai gyökerekkel rendelkező művészek is vannak. Koncertjük repertoárja a bachata érzéki mozdulataitól a salsa lendületes ritmusain át egészen a reggaeton legújabb slágereiig terjed.  Spanyolországból érkezik a híres kasztíliai duó, a Fetén Fetén, akik világszerte több mint ezer koncertet adtak már. Zenéjük a spanyol népzene elemeire épül, fellépésükön megismerhetjük az Ibériai-félsziget ritmusait, együtt hallgathatjuk a felcsendülő tradicionális dallamokat és a zenészek saját szerzeményeit a keringő, a kasztíliai körtáncok, a jota, a pasodoble, a charro és a seguidillas lüktetésében. A koncertek sorát a Los Orangutanes zárja. A tízfős csapat, melynek tagjai az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Manaky és a Zuboly zenekarokból lehetnek ismerősek, a kolumbiai zenei műfaj, a cumbia első kelet-európai képviselői. A koncertek előtt és után Dj Korski válogatásában spanyolországi és latin-amerikai zenéket hallgathatunk. 

A koncerteken túl különleges gasztronómiai programokkal is várják az érdeklődőket. Az Adicora venezuelai előételekkel és koktélokkal, az Arquitecto PitPit és a Bontxo tapasokkal, a Happy Churros édességekkel, az Inka Grill eredeti receptek alapján készített hagyományos perui ételekkel, a Mate Manus az argentinok és uruguayiak 95 %-a által fogyasztott yerba matéval készül. Ezek mellett a Klett könyvkiadó standja, irodalmi- és gyermekfoglalkozások színesítik a programot.

A program Spanyolország magyarországi nagykövetsége és az Eötvös10 együttműködésével, az Eurostars Ambassador Beudapest támogatásával valósul meg.

Kiemelt kép: A Fetén Fetén (Diego Galaz és Jorge Arribas) együttes (Fotó forrása: silbato.net)