Szeptember 22-én vette kezdetét a FLASZTER, Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, amely október 23-ig izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel várja az érdeklődőket a főváros közterein.

A FLASZTER programjai közül kiemelendő Petrányi Luca projektje, amely az egykori Nyulak Szigete névadójának elfeledett történetét dolgozza fel kortárs megközelítésből a Margitsziget futókörén, október 21-én pedig Szigetkör Szent Margittal elnevezésű közös futásra is várják az érdeklődőket. Budapest számos közintézményén, társasházán, villaépületén találhatunk szoborfülkéket, ezek körül három művészhallgatók jóvoltából helyspecifikus képzőművészeti alkotásokkal telik meg a Flaszter idején Antal Balázs képzőművész kezdeményezésére. Az Elvis Presley parkban jelenik meg Horváth Gideon munkája, az Emlék, ami lehetett volna, a Blaha csomópontjában pedig Sugár János Elnézést című projektje ukrán-magyar nyelven hívja fel a figyelmet a bocsánatkérés, napjainkban egyre ritkábban gyakorolt gesztusára. A Város és Folyó Egyesület (Valyo) történetei a budapesti fauszodáknak állít emléket, hiszen az 1810-20-as évektől egészen a második világháborúig ezek tették biztonságosan elérhetővé a szabadvízi fürdőzést a Dunán.

Bogyó Virág és Madácsi Flóra Játszóutca?! című projektje során szeptember 29. és október 1. között a VII. kerületi Barát utcát, amely Budapest egyik első játszóutcája volt, szeptember 27-én pedig a VIII. kerületi Bauer Sándor utca Mátyás téri szakaszát zárják le az autóforgalom elől. A többnapos akció legfőbb célja a játszóutcák hagyományának újrateremtése. Bartha Márk, Borsos Luca Mozgásban a környék című projektje a helyi gimnáziumok tanulóinak bevonásával a 9. kerület köztereire és lakóira fókuszál. Szeptember 29-én és október 6-án az Angyal utcában megvalósuló nyilvános közösségi táncperformanszok során arra adnak lehetőséget, hogy ne csak használói, hanem kritikus megfigyelői és alakítói legyenek a városlakók a nap mint nap használt tereknek. Kelemen Kristóf és Török Tímea Életvitelszerű címmel október 13. és 15. között a hajléktalan emberekkel együtt valósítanak meg performatív emlékművet a Blaha Lujza téri aluljáróban, az 1989-es hajléktalansztrájk helyszínén, műfajilag a közösségi színház, a dokumentumszínház és a happening határán.

A teljes program a Budapest Galéria oldalán érhető el.