Február 19-én 18 óra 30 perckor az Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban szentmisén működik közre, majd ingyenes koncertet ad az idén 20. születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar. Az est különlegessége, hogy Fehér György Miklós két dalt is írt kifejezetten a zenekar számára, amit most először hallhat a nagyközönség.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg és az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált, amely missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Ezáltal egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály) ápolására is. A zenekar 2012-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjat kapott a ruszin nemzetiségi kultúra ápolásáért, majd 2014-ben Magyar Örökség díjat vehettek át. Ugyanebben az évben Budapest Főváros Közgyűlése kimagasló kulturális és művészi tevékenységéért Budapest Márka díjat adományozott a Szent Efrém Férfikarnak.

A hazánkban egyedülálló vokális formáció tagjai az utóbbi években olyan neves művészekkel és együttesekkel lépetek színpadra mint: a King’s Singers, Abeer Nehme, az Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, az Anna and the Barbies, Palya Bea, Dés László, Presser Gábor, Lackfi János és Háy János, továbbá az Óbudai Danubia Zenekar, a Szent István Zenekar és a Budapesti Vonósok. Emellett több kortárs mester (Sáry László, Dukay Barnabás, Mohay Miklós, Zombola Péter, Tornyai Péter, Csiky Boldizsár, Fehér György) is megszerette a férfikar egyedi hangzását és több darabot is írtak az együttes számára.

Kiemelt kép: Szent Efrém Férfizenekar (Fotó: jegy.hu)