Június 18-án este ismét ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar a Hősök terén, ahol Philip Glass darabjának európai bemutatóját is hallhatja a közönség.

A koncert Bach igazi nyitánynak való 4. zenekari szvitjével kezdődik, ezt követi a kortárs filmzenéiről is ismert zeneszerző, Philip Glass Rámakrisnapassió című darabja, amit Fischer Iván vezényel majd, és amelyben magyar és külföldi énekesek mellett közreműködik a Cantemus Vegyeskar is. Philip Glass így nyilatkozott művéről, „Mintha az indiai kultúra és spiritualitás alvó óriása az ókori világ egyik legjelentősebb kultúrájaként újraéledt és erőre kapott volna, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a modern időkben.” A Rámakrisna utolsó hónapjait elbeszélő zenei alkotásban megjelenik Sarada Devi (szoprán), a tanítvány, M (igazi nevén: Mahendranath Gupta, basszbariton) és az orvos, Dr. Sarkar (basszus) is, míg a jógit a vegyeskar személyesíti meg. Az oratóriumban a szerző egy orgona regisztereiként használja a zenekari szólamokat, motívumai olykor keleties monoton nyugalmat sugároznak, hol érzékenyen dolgozzák fel a szöveget.

Az oratórium szereplői között található a koreai Sung-Hwan Damien Park (bariton), az Olaszországból érkező Maria Stella Maurizi (szoprán), valamint Szilágyi Szilárd (tenor), Földesi Ildikó (szoprán) és Magyar Péter (kontratenor).

„Júniusi hangversenyünkre árnyékot vetnek a világunkban tapasztalható bizonytalanságok és a szomszédunkban dúló háború, ezért is hirdetjük Philip Glass oratóriumán keresztül Rámakrisna tanait, miszerint legyen bennünk szeretet mindenki iránt, mert senki sem más, mint a többi” – nyilatkozta Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója.

Kiemelt kép: Fischer Iván karmester a tavalyi ingyenes koncerten, fotó: Balogh László