Ma először hangzik el Budapest új nagyzenekari nyitánya a Hősök terén: Budapesti Fesztiválzenekar a főváros 150. születésnapját ünneplő ingyenes szabadtéri koncertjén Oláh Patrik Fusion című művének ősbemutatójával várják a közönséget.

A Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzata tavasszal írt ki zeneszerző-pályázatot egy nagyzenekari nyitányra, amely megidézi a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását. A versenyt egy mindössze huszonöt éves zeneszerző, a Junior Prima díjas Oláh Patrik nyerte, az első lovári nyelvű mise szerzője, aki műveiben az autentikus cigányzene és a klasszikus zene kapcsolódásait keresi. Fusion című műve az egyesülés, összeolvadás zenei lehetőségeivel kísérletezik, hogy így is érzékeltesse a Budapestet egykor létrehozó fúzió jelentőségét.

A zenekar az ősbemutató előtt stúdióban is rögzítette a darabot, hogy Budapest új nyitányának részleteit a főváros intézményei és cégei is felhasználhassák majd rendezvényeiken. Az este fél hétkor kezdődő koncertet Fischer Iván, az együttes zeneigazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester nyitja meg. Oláh Patrik művének ősbemutatóját Beethoven 3. Esz-dúr (Eroica) szimfóniája követi, amelyet a zenekar nyári turnéján Londonban, Grafeneggben és Brémában is eljátszott. A hangverseny ingyenes, a közönség a téren 17.30-tól foglalhat helyet, a szervezők a kényelmesebb zenehallgatás érdekében papírszékekkel is készülnek.

Kiemelt kép: Oláh Patrik (Fotó: Fürjes Viktória)