E megtöretett kis trianoni csonka hazában” címmel a Mindentudás Színházi Egyeteme határokon átívelő előadásában Móricz Zsigmond ezidáig ismeretlen emberi és alkotói oldalait is megismerhetik az érdeklődők.

Dr. Szilágyi Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem Irodalmi Tanszékének egyetemi tanára a költő a trianoni veszteséghez való viszonyáról értekezik, hiszen számos műve kapcsolódik valamilyen módon az 1920-ban aláírt békediktátum határrendezése által kiváltott fájdalomhoz, a döntés következményeihez. Írói válaszként fogható fel a Légy jó mindhalálig, a Tündérkert és A boldog ember is, amelynek utolsó mondatából évtizedeken át kihagyták a címbe is beemelt szavakat. Mindezeken túl arról is szó lesz az előadásban, mik is voltak és miként kapcsolódnak az országhatárok megváltozásához a Julianus barát túrák.

A Békéscsabai Jókai Színház streamje regisztrációhoz kötött, melyet a szervezoiroda@jokaiszinhaz.hu címen tehetnek meg, az előadás március 1-én, azaz ma 18 órakor kezdődik a teátrum YouTube csatornáján.

Kiemelt kép: Dr. Szilágyi Zsófia (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)