Október 16-20. között kerül megrendezésre a 19. Kaleidoszkóp VersFesztivál Vácon: exkluzív irodalmi történetekkel, meseelőadásokkal, táncoló verslábakkal, versszínházi előadásokkal, mozgásszínházi produkciókkal, versmondással, koncertekkel és vetítésekkel várják a nézőket. A programsorozatnak a Váci Dunakanyar Színház, illetve a Rubra Art Lounge ad otthont.

Látható lesz többek között a Hegedűs D. Géza által rendezett, Igó Éva és Zoltán Áron szereplésével készült, kortárs költők verseiből összeállított Szívlapát című versszínházi előadás. Szintén kortársakat, de kizárólag költőnők verseit gyúrja egybe az E-Mancik Társulat Verslábak neccharisnyában című produkciója: négy színésznő lírai és profán játéka, akik a férfiakról, testről, az öregedésről és a női szemmel fontos témákról mutatnak be jeleneteket. A Varidance társulat fergeteges mozgásszínházai darabja, a Verslábak, ha táncolnak  is bemutatásra kerül, a koreográfus Vári Bertalan.

A Soproni Petőfi Színház vendégjátékaként lesz látható a Mindörökké Júlia, amely Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatát mutatja be. Meghívást kapott továbbá Jánosi Ferenc és Szemerédi Bernadett estje, a Petőfi visszaemlékezései, ahol a forradalomba induló költő szülői házában töltött utolsó napján, a porlepte tárgyai és emlékei között, egykori utazásainak képei elevenednek meg. Az Ady100 évfordulóra készülve kerül bemutatásra a Zichy Szín-Műhely előadásban az ADYnemADYde című Csikós Attila-darab, Dolmány Attila rendezésében, amelyben párhuzamos idősíkban láthatjuk Ady életének fontosabb állomásait három, a digitális korban élő, 21. századi szereplőn keresztül, az előadás megkísérli bemutatni, mit üzenne Ady Párizsból, ha lenne YouTube csatornája?  A Holdvilág Kamaraszínház József Attila műveire épülő versszínházi produkcióval (Minden rendű emberi dolgokhoz) érkezik, Mercs János debreceni színművész pedig Babits Mihály Jónás könyve című művét állítja színpadra

Jelenet a Mindörökké Júliából (Fotó: Kaleidoszkóp VersFesztivál)

Az Orlik István és Sárközi György alkotta Világszínpad BT produkciójában a közönség a különböző csatornákon vetített műsorok paródiáját Villon művekkel színesítve tekintheti meg. Beköszön a képernyővé alakuló színpadról a Kékfény, Teleshop, Kívánságkosár és még számos televízió műsor, átszőve François Villon költeményeivel. Villon kalandos szerelmi életének legfontosabb mozzanatait eleveníti meg Dévai Zoltán monodrámája, a Senki Fia. A GlobART társulat Horgas Béla műveiből állította össze a DuplaSzaltó című élőzenés, az összművészet szinte minden elemét felvonultató előadói estjét, ahol a költő festményei is megjelennek, illusztrálva az elhangzott verseket.

A gyerekekre is gondolva, bemutatásra kerül a Ludas Matyi (Zentai Magyar Kamaraszínház), valamint a Simorág TánCirkusz Ördögmeséje, amely az ördögök életébe bepillantva mutatja meg a sokféle mesebeli lénnyel való kapcsolatunkat, számtalan csintalanság révén. Utóbbi előadás különlegessége, hogy az előadás a színház, a tánc, a cirkusz és a bábszínház formanyelvének összekapcsolásával jött létre.

A Rubra Art Lounge ad otthon a versmondásnak és a verskoncerteknek: Bob Dylan, Ady Endre, József Attila és Faludy György szövegeivel Gerendás Péter szerzői estjét láthatják a nézők, Varró Dániel verseire írt zenés sztoriját Molnár György Kaleidoszkóp-díjas verszenész, Dsida Jenő, Szabó Lőrinc és Pilinszky János megzenésített verseit pedig Nemes Levente lírai koncertje mutatja be.

Jelenet az Ördögmeséből (Fotó: Kaleidoszkóp VersFesztivál)

Az előadások többsége a versenyprogram része is egyben: az Uray Péter rendező, koreográfus, egyetemi tanár, Kiss László Csokonai-díjas rendező és Takács Bence előadóművész alkotta grémium dönt majd a rangos Kaleidoszkóp-díjak odaítéléséről és a milliós díjazásról.

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása mellett a hivatásos és amatőr előadók, társulatok találkozásának megteremtése. A program fővédnöke Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, védnöke Rétvári Bence miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a fesztiváligazgató Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, a házigazda pedig Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója. A VersFesztivál kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Az előadások ingyenesek, azonban megtekintésük előzetes regisztrációhoz kötött. További információ a fesztivál Facebook oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Jelenet a DuplaSzaltóból (Fotó: Kaleidoszkóp VersFesztivál)