A Nemzeti Színház két évvel ezelőtt indította el a #nemzetiadiakokert programot, melynek keretében négy előadást (a János vitézt, a Csongor és Tündét, a Fekete ég – A fehér felhőt és a Tóth Ilonkát) belépőjegy nélkül játsszák a diákok és pedagógus kísérőik számára. A teátrum az elmúlt években vendégül látott nagycsaládokat, nehéz sorsú gyermekeket, távoli településekről és a határon túlról érkező iskolai csoportokat, és eddig százezer diák jutott el így az előadásokra.

A Nemzeti Színház idén új programot indít, mellyel ezúttal olyan felnőtteknek szeretne segíteni, akik élethelyzetük miatt nem tudnak színházba járni. A #nemzetimindenkie program első ingyenes előadása február 18-án a Vitéz lélek volt. A Tamási Áron művéből készült produkciót 2013-ban mutatták be Vidnyánszky Attila rendezésében, és a premier óta már több mint 150 alkalommal műsorra tűzték.

A Vitéz lélek című előadás (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Az első felnőtteknek szóló ingyenes előadásra a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével 400 hátrányos helyzetű idős, beteg, otthontalan és mozgáskorlátozott ember érkezett a Nemzetibe. A #nemzetimindenkie program első alkalmának megvalósításában a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai Intézet és Infektológai Intézet, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat volt a teátrum együttműködő partnere.

„A Nemzeti Színház ma a nemzet színházaként határozza meg önmagát. Azt szeretnénk, ha a színházba járás nem csupán egyesek kiváltsága lenne, hanem mindenki számára lehetőség. Ezért a mai Vitéz lélek különleges alkalom számunkra – ünnep. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat Tamási Áron darabjára” – mondta az előadás előtt Vidnyánszky Attila.

A következő ingyenes előadást március 19-én tartják azok számára, akik nem juthatnak el színházba. Tamási Áron Vitéz lélek című előadására várják szervezetek jelentkezéseit az agnes.szabo@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen.

Kiemelt kép: Eöri Szabó Zsolt