November 17-én 19 órától kerül megrendezésre a Múzeum Antikvárium és a Plakátfiú közös eseménye, a Falra fel! 8.0 aukció, amely a Drakulától a pop artig alcímet kapta és ahol rengeteg kincsre licitálhatnak az érdeklődők az Atelierben.

Ha a címnél maradunk, akkor legtöbbünknek Lugosi Béla jut eszébe, aki elsőként formálta meg az erdélyi vámpír gróf alakját. Az 1931-es Drakula film rémisztő, de gyönyörűen kivitelezett plakátja is ott lesz az aukció eladásra kínált darabjai között. Kertész Mihály, egy szintén Hollywoodban világhírnevet szerzett magyar filmes munkássága előtt A magyar föld ereje és a Casablanca plakátjával tisztelegnek a szervezők. A másik címadó, a pop art közkedvelt formanyelve erős hatást gyakorolt az egész világ plakátművészetére, rengeteg sokszínű és vidám alkotást létrehozva ezáltal. Az aukción ezt a vonalat a My Fair Lady, az Estély habfürdővel, a Dél csillaga, a Matrózszerelem, és a Ragyogj, ragyogj, csillagom filmek plakátjai mutatják be.

Ezúttal is lesznek a kínálatban társadalmi célú, és reklámplakátok (velúrszőnyeg, mosó méteráru, Közért, Zizi, Deischel sodronygyár, Mokép), de láthatunk rendezvények, események falragaszait is, melyeket a BNV, és az 1938-as bécsi őszi vásár plakátjain kívül a Feszty-körkép Városligetbe való visszatérését (1909) ünneplő darabja képviseli. Az aukción lehet licitálni a Latinovics blokk példányaira is, például az Isten hozta őrnagy úr! és a Legszebb férfikor filmplakátjaira, és az idén elhunyt rendező, Jean-Luc Godard Alphaville című filmjének plakátjára. Az árverésről nem maradhat ki a Star Wars univerzum sem, de láthatjuk még többek között a Fantasztikus labirintus, a Rambo, és a Vissza a jövőbe című filmek falragaszait is. Az aukción zenei különlegességekben sem lesz hiány, ilyen például a Teenbeat holland zenei magazin 1968-as példánya, művészplakátok Jim Morrisonról és Mick Jaggerről, a Nap-Nap Fesztivál, és a Plastic Dolls koncertjének plakátja Gerhes Gábor grafikájával.

Kiemelt kép forrása: Múzeum Antikvárium