1923. szeptember 23-án helyezték el a debreceni Déri Múzeum alapkövét, mely esemény akkoriban a megszokottnál is jelentőségteljesebb volt, hiszen kevés kulturális beruházás zajlott az országban. A múzeum a nevét Déri Frigyestől örökölte, aki gyűjteményének odaadományozásával támogatta az intézmény létrejöttét.

2023. május 25-én megnyílt az ország akkoriban legkorszerűbbnek tekinthető múzeuma. 93 éves fennállása alatt nem csupán országos, hanem nemzetközi szinten is érdeklődés támadt a debreceni gyűjtemény iránt, említette Papp László polgármester, az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón. Kiemelte Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját, mely talán a múzeum egyik, ha nem a legfontosabb értéke.

Idén nyártól megtekinthető a Cívisek világa című új helytörténeti kiállítás, mely nem csupán a helyi lakosok számára lehet érdekes, hanem a városba látogató turisták is belecsöppenhetnek a debreceni élet történelmébe és milyenségébe. Mindemellett változó kiállítás lévén folyamatosan új elemekkel bővül. Novembertől például Debrecen és az Erdélyi Fejedelemség pénzeit bemutató érmefalat láthatunk majd, de Az én mesém című meseillusztrációs kiállítás sem csak a legkisebbeknek érdekes!

Kiemelt kép: Dr. Papp László (Fotó: Dr. Papp László Facebook oldala)