Február 4. és 6. között immár tizenötödik alkalommal jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A tehetségkutatót tavaly csak a képernyőkön keresztül követhették a műfaj lelkes rajongói, idén azonban ismét személyesen várják az érdeklődőket a Müpában, ahol a fiatal tehetségek mellett a szakma nagyágyúi is fellépnek.

A 2008-ban indított sorozat célja, hogy támogassa a hazai jazzutánpótlást; a korábbi években bemutatkozott tehetségek napjainkra a szcéna megkerülhetetlen előadóivá váltak, az ő sikertörténeteik pedig nagyszerű példával szolgálnak a szárnyaikat most bontogatók számára.

A háromnapos eseménysorozat délutánjain hat ígéretes fiatal zenekar verseng a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri és a közönség szavazataiért: a jazzt hiphoppal és funkkal színesítő Ocsovay Damján Trió, a magyar népdalkincset és a latin ritmusokat egyaránt zenéjébe olvasztó Danyi Diána Quintet, a Hangulatkoncertek visszatérő fellépőjeként ismert Reggie Jonas Jr. Trio, a tavaly Az év fiatal jazz-zenésze verseny közönségdíját besöprő Bangó Adrienne Quartet, a könnyed hangzásvilágú, újragondolt jazzsztenderdeket és saját dalokat is játszó Orbay Lilla Quintet valamint a pályafutását klasszikus trombitával kezdő, majd a jazzbe végérvényesen beleszerető fiatal tehetség saját nevét viselő ötöse, a Tűzkő Salamon Quintet is. A nézők a formációkra online és a helyszínen is leadhatják voksaikat.

Tűzkő Salamon (Fotó: Müpa)

A hagyományaihoz híven a Jazz Showcase esti nagykoncerteket is kínál, idén a V4-ek országaiból érkező, nemzetközi szinten is elismert zenekarok várják a közönséget a Fesztivál Színházba. Az első napon Csehország sztárénekese, Dan Bárta és a vele több mint egy évtizede sikert sikerre halmozó Robert Balzar Trio zenél, szombaton Lucia Cadotsch, Berlinben élő svájci énekesnő nemrégiben alakult, de formabontó stílusának köszönhetően hamar nagy népszerűséget szerző kvartettje, a Cadotsch // Downes // Donkin // Maddren gondoskodik a jó hangulatról, míg a zárónapon a lengyel jazz többszörös platinalemezes first ladyje, Aga Zaryan koncertje teszi fel a pontot az i-re.

A 15. születésnapját ünneplő jubileumi eseménysorozat alkalmából a Müpa egy 15+1 részes, podcast formában elérhető beszélgetéssorozattal kedveskedik a közönségnek Bebop címmel, amelyben Náray Erika az elmúlt évek Jazz Showcase-eihez kapcsolódó, egyszersmind a jazz világában megkerülhetetlen művészekkel beszélget.

Kiemelt kép: Orbay Lilla (Fotó: Müpa)